Переможе кіно чи життя?

09:44, 18.04.2019

 Ще Ленін зазначав, що з усіх мистецтв найважливішим для нас є мистецтво кіно. Я пригадую, як у 1970-х роках до нас, тоді ще студентів, у Київський педінститут приїздили легендарний розвідник Другої світової війни Євген Березняк і актор Вячеслав Тихонов, який зіграв роль радянського розвідника Штірліца в телесеріалі «Сімнадцять миттєвостей весни». На зустрічі з Березняком зала була заповнена.

 

А на зустрічі з Тихоновим у залі, як говориться, яблуку ніде було впасти. Студенти стояли в проходах і сиділи на підвіконнях. Тоді мене вразило, що актор, який зіграв героя, популярніший за реального героя, який ризикував життям і, керуючи розвідгрупою «Голос», врятував Краків від висадження в повітря німецько-фашистськими окупантами. Та й Іван Хомич, повідомляючи про зустріч з Євгеном Березняком, сказав, що приїхав «майор Вихор». Так називався телефільм, знятий за мотивами подвигу Євгена Березняка. Самому Євгену Степановичу фільм не сподобався, оскільки автори заради кінематографічного драматизму пожертвували правдивістю. Вже вийшли друком спогади Березняка «Пароль «Dum spiro…». Ми (у всякому разі я, та, думаю, що не лише один я серед студентів педінституту) читали цю книгу. Але телевізійний образ виявився сильнішим.


Ці спогади зринули в моїй пам’яті, коли я дізнався про лідерство Володимира Зеленського в президентській гонці. Тут перемагає не кандидат Зеленський, а образ президента, вчителя історії Голобородька, якого в телесеріалі «Слуга народу» зіграв Зеленський. Люди не розуміють, що шоумен Зеленський – це не шкільний учитель історії Голобородько, обурений тяжким життям народу в незалежній Україні. Володимир Зеленський якраз дуже гарно прилаштувався в цьому житті і заробив мільйони, глузуючи з України, української культури. Ці кпини і російськомовність «Кварталу 95» сприяли формуванню сепаратизму в Україні.

 

Зеленський зі своєю командою фактично готували це кровопролиття на Донбасі, сприяли російській агресії. Чи усвідомлюють це прихильники Зеленського? Коли в Фейсбуці з’явилося нагадування, що Зеленський обізвав Україну порноактрисою, то хтось із його прихильників заперечив, що Зеленський назвав порноактрисою не Україну, а українську владу. На доказ свого заперечення цей прихильник виклав відео виступу Зеленського в Юрмалі. Там Зеленський зображує пасквіль на Петра Порошенка. У Зеленського Президент України випрошує гроші в західних країн і краде їх. Тобто, в той час коли Петро Порошенко гуртував Захід для відсічі московському агресору, коли багато людей на Заході виступали на підтримку України, Зеленський вів за кордоном пропаганду, що український президент просто бреше і розкрадає гроші. Мовляв, не давайте Україні грошей, не надавайте підтримки, вас обманюють. Такі дії називаються зрадою Батьківщини.

 

І це продемонстрував прихильник Зеленського. До того ж не треба говорити, що Зеленський тільки українську владу порівняв з порноактрисою. Коли ми говоримо про іншу країну, то ототожнюємо державу з народом. Та й враховуючи антиукраїнські випади Зеленського, можна не сумніватися, що саме так він думає про Україну. Хто хоче такого президента України? І що за президент, який навіть на виборах спілкується мовою країни-агресора? До речі, згідно Конституції України президентом може бути лише людина, яка володіє державною мовою.


Олігархи гигикали, коли Зеленський знущався з усього українського. Лише з початком окупації України російськими військами, вони схаменулись. Адже в підросійській Україні олігархи з мільйонерів швидко перетворяться на мільйонерів, або й мусять тікати за кордон. Зеленський своїми антиукраїнськими виступами сприяв формуванню саме такого майбутнього. Звичайно, сам Зеленський вести боротьбу проти корупції не буде. Він же не настільки невдячний, щоб ущемляти людей, які платили йому хороші гроші і зробили мільйонером. А от російські олігархи своїх українських колег потіснять і будуть ще гіршими. Навіщо рахуватися з народом, який сам голосує за демонтаж своєї незалежності. І Зеленський почав глузувати з жителів Криму, які запрошували російських окупантів. І українських бійців розважав. І пожертвував деякі гроші. Мабуть, ту суму він відбив у Юрмалі. Швидше за все там він отримав два додаткових гонорари. Один від Коломойського за те, що насміхався з Президента України Петра Порошенка, а другий – від Путіна за те, що влаштував диверсію проти України, по суті закликаючи інші країни не надавати допомоги українцям. Нехай українських солдатів убивають! Це майбутній президент?!

 


Декому подобається, що Зеленський – маріонетка Коломойського. Адже Коломойський не допустив поширення «русской весны» на Дніпропетровщині. Але ж Зеленському байдуже від кого і за що брати гроші. І тут виникає запитання – хто зможе більше заплатити президентові Зеленському – Коломойський чи Путін? Та й чи взагалі треба Путіну щось платити Зеленському. Може, вистачить просто м’яко натякнути, що кілери російської розвідки розправляються з ворогами і за межами Росії. Та самому Путіну н