Вибори у Грузії: підраховано майже всі голоси, опозиція оскаржить результати

11:11, 27.10.2024
Вибори у Грузії: підраховано майже всі голоси, опозиція оскаржить результати

Екзитполи оприлюднили протилежні результати парламентських виборів у Грузії. (Фото: ЗМІ Грузії)

У Грузії Центральна виборча комісія почала публікувати попередні результати голосування, з наявними даними з майже 99% дільниць партія влади лідирує з 54,24%.

 

Як інформує УМ, про це стало відомо із сайту грузинської виборчої комісії.

 

За даними виборчої комісії, після підрахунку голосів з 99% виборчих дільниць "Грузинська мрія" набрала 54,24% голосів.

 

Своєю чергою, опозиційні "Коаліція за зміни" – 10,80%, "Єдність-Національний рух" – 10,07%; "Сильна Грузія" – 8,72%; "Гахарія – за Грузію" – 7,72%.

 

Додамо, що після закриття дільниць у Грузії опублікували результати двох екзитполів на замовлення опозиційних телеканалів і одного – на замовлення провладного "Імеді".

 

Перші два прогнозували перемогу об’єднаній опозиції з понад 50% або 48%. Водночас екзитпол центру Gorbi для "Імеді" стверджував, що за "Грузинську мрію" проголосували понад 56% виборців.

 

Лідери "Грузинської мрії" після того заявили про свою перемогу, не чекаючи результатів від ЦВК.

 

Згодом ЦВК опублікувала попередні результати з близько 70% дільниць. За цими даними, "Грузинська мрія" лідирувала із 53% голосів.

 

У свою чергу опозиційні грузинські політичні сили заявили, що не визнають результати парламентських виборів у країні і анонсували акції протесту.

 

Про це повідомило “Ехо Кавказу”.

 

Зокрема, "Коаліція за зміни" та "Єдність – Національний рух" оголосили, що не визнають результати виборів. Опозиція анонсувала акції протесту.

 

Одна з лідерок політичного об'єднання  "Сильна Грузія" Анна Долідзе заявила, що коаліція "Сильна Грузія" також не визнає результатів виборів.

 

"Ми обурені тим, що посміла написати Центральна комісія. Результати не відображають волю грузинського народу. Ці цифри суперечать історичним і нинішнім виборам у Грузії, ми боремося за кожен голос, використовуємо всі законні засоби для захисту демократичного і європейського вибору грузинського народу. Ми не збираємося дати можливість відібрати цей вибір нікому", - заявив Долідзе.

 

Крім того грузинські авторитетні неурядові організації, які спостерігали за перебігом виборів, також заявили про невизнання їхніх результатів.

 

Як повідомляла УМ, у Грузії влада залякує виборців світлинами зі зруйнованого Маріуполя.