Більшість українців за вступ до НАТО та ЄС, третина – за негайні переговори з рф - соцопитування

16:09, 24.10.2024
Більшість українців за вступ до НАТО та ЄС, третина – за негайні переговори з рф - соцопитування

Шлях вступу України до ЄС та НАТо - тривалий і тернистий.

Якби референдум відбувся найближчим часом, то понад 80% українців проголосували б за вступ України до ЄС і НАТО.

 

Як інформує УМ, про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, яке було презентовано в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер, 24 жовтня.

 

Опитування проводили 20-26 вересня. За його результатами у референдумі щодо вступу України до Європейського Союзу готовий взяти участь 81% українців.

 

За вступ проголосували б 88% тих, хто має намір узяти участь у такому референдумі, проти – 8%.

 

Якби найближчим часом відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, у ньому взяли б участь 82% опитаних і за вступ проголосували б 86% тих, хто має намір узяти участь, проти – 10%.

 

За вступ до ЄС висловили намір голосувати 96% жителів заходу країни, які мають намір узяти участь у референдумі (проти ˗ 3%), 90% жителів центру (проти 5,5%), 81% жителів сходу (проти 13%) і 69% жителів півдня (проти 20%).

 

За вступ до НАТО висловили намір голосувати 95% жителів заходу України, які мають намір узяти участь у референдумі (проти ˗ 2%), 88,5% жителів центру (проти 8,5%), 78% жителів сходу (проти 16%) і 64% жителів півдня (проти 26%).

 

Відзначається зростання частки тих, хто проголосував би за вступ до ЄС і до НАТО. Зокрема, у листопаді-грудні 2021 років вступ до ЄС були готові підтримати 78% учасників такого референдуму, 18% проголосували б проти.

 

За вступ до НАТО тоді були готові проголосувати 70% респондентів, проти – 24,5%.

 

Дослідження проводили в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснює Pact в Україні.

 

Опитування методом face-to-face проведено в усіх підконтрольних уряду регіонах України серед 2016 респондентів віком від 18 років.

 

За даними соціологічного опитування, яке проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 19 до 25 січня,  84% опитаних українців підтримували вступ України до Європейського Союзу.

 

Торік у листопаді, за даними іншого опитування Центру Разумкова, 60,5% українців вважали, що Україна країна може вступити до Євросоюзу менш як за десять років.

 

Несподіваними виявилися результати опитування щодо переговорів із росією

 

Частка українців, які вважають, що переговори з Росією "це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз", збільшилась до 35%. Водночас 48% громадян країни з цим не згодні.

 

За даними опитування, у вересні–жовтні 2023 р. 21% опитаних вважали, що переговори з Росією "це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз", а 63% були не згодні з цим. У вересні 2024 р. частка тих, хто так вважає, зросла до 35%, хоча відносна більшість (48%) з цим не згодні.

 

Також більше стало тих, хто погоджується з судженням, що "переговори з Росією слід вести тільки після витіснення її військ на лінію протистояння станом на 23 лютого 2022 року" (частка таких зросла з 25% до 37%), і з 61% до 41% знизилася частка тих, хто з цим не згоден.

 

Водночас менше стало тих, хто вважає, що "переговори з Росією слід вести тільки після витіснення (виведення) її військ на кордони станом на 1991 рік" (їх частка зменшилася з 61% до 49%, не згодні відповідно 24% і 29%).

 

Із тим, що переговори з Росією можна вести вже зараз, згодна відносна більшість (48%) жителів Південного регіону (не згодні — 37%). Із цим не згодна більшість жителів Західного (відповідно 23% і 57%) і відносна більшість жителів Центрального (відповідно 37% і 47,5%) регіонів. У Східному регіоні частки тих, хто з цим згоден, і тих, хто не згоден, статистично значуще не відрізняються (відповідно 39% і 43%).

 

За даними опитування, із тим, що переговори з Росією слід вести тільки після витіснення (виведення) її військ на кордони станом на 1991 рік, згодна більшість (61%) жителів Західного регіону (не згодні — 23%), а також відносна більшість жителів Центрального (відповідно 47% і 29%) і Східного (відповідно 49% і 27%) регіонів. Не згодна з цим відносна більшість жителів Південного регіону (відповідно 33% і 47%).

 

Додамо, що опитування проводилося методом face-to-face лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

 

Всього було опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

 

Як повідомляла УМ, ЄС та Україна розпочали переговори про вступ на конференції у Люксембурзі.