Українська сторона розчарована: Швейцарія підтримала план Китаю та Бразилії щодо завершення війни

15:25, 29.09.2024
Українська сторона розчарована: Швейцарія підтримала план Китаю та Бразилії щодо завершення війни

Україна не розуміє рішення швейцарської сторони.

Швейцарія підтримала «Китайсько-бразильський консенсус з 6 пунктів» - таким несподіваним рішенням українська сторона вкрай розчарована. Україна не розуміє такого рішення швейцарської сторони.

 

Як інформує УМ, про це 29 вересня повідомило українське МЗС у Телеграм.

 

У Міністерстві закордонних справ України нагадали, що Україна спільно саме із Швейцарією провела Перший Глобальний саміт миру. А країни і надалі продовжують активно співпрацювати над збільшенням кількості підписантів підсумкового Комюніке цього саміту. Швейцарія бере участь у тематичних конференціях з конкретних пунктів Формули миру.

 

У МЗС заявили, що лише Формула миру Володимира Зеленського може привести до «справедливого та сталого миру». Тому Україна не потребує додаткових форматів та платформ для обговорення шляхів його досягнення.

 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо у суботу, 28 вересня, заявив, що країна підтримала мирну пропозицію Китаю та Бразилії. За його словами, це альтернатива «войовничим промовам, які ми чули як з українського, так і з російського боку».

 

У серпні Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що китайсько-бразильський план щодо завершення війни Росії проти України отримав «позитивну реакцію» більш як сотні країн світу. Тоді заявили, що пріоритетом є «охолодження ситуації», а «Консенсус із шести пунктів», який стосується війни в Україні, отримав позитивні відгуки з понад 110 країн.

 

Нагадаємо, шо на початку травня 2024 року пройшла серія візитів Лі Хуея до країн так званого Глобального Півдня. За їхніми результатами Китай підготував новий «мирний» план, який складається з шести пунктів. Ось вони:

 

дотримуватись «трьох принципів» для охолодження ситуації: зупинення воєнних дій, незагострення конфлікту і нерозповсюдження його на нові території;

визнання того факту, що діалог та перемовини — єдиний можливий спосіб вирішення кризи;

сторони «конфлікту» повинні уникати нападів на цивільних осіб і цивільні обʼєкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також поважати основні права військовополонених;

протидіяти використанню ядерної, біологічної та хімічної зброї, запобігати розповсюдженню ядерної зброї та уникати ядерних криз;

протидіяти збройним нападам на мирні ядерні обʼєкти;

спільно підтримувати міжнародну співпрацю в енергетиці, фінансах, торгівлі зерном, транспорті тощо, спільно підтримувати безпеку ключової інфраструктури, такої як нафто- та газопроводи, енергетичні об’єкти та підводні оптичні кабелі, а також забезпечувати стабільність глобальної системи постачання.

 

Як повідомляла УМ, Ядерні погрози Україні: Китай і Бразилія застерігають рф.