ЄС підтримає українську енергетику взимку - фон дер Ляєн

16:01, 20.09.2024
ЄС підтримає українську енергетику взимку - фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн та Володимир Зеленський говорили про енергетичну та військову підтримку України. (Фото Офісу президента)

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що ЄК розробила план підтримки української енергетики у зимовий період.

 

Завдяки цьому вдасться покрити понад 25% енергетичних потреб узимку.

 

Як інформує Україна молода, про це фон дер Ляєн повідомила під час спільної пресконференції Зеленським у Києві, передає Офіс президента у п’ятницю.

 

За її словами, цей план передбачає відновлення 2,5 ГВт енергопотужностей, а також продовження приєднання України до європейської енергетичної мережі. Крім того, ЄС планує експортувати до України 2 ГВт електроенергії та забезпечити стабільне енергопостачання в усіх регіонах.

 

Президентка ЄК додала: "Зараз ми відправляємо мобільні газові турбіни, сонячні панелі. Також ми обговорювали питання, які стосуються захисту електростанцій".

 

 

Водночас президент України Володимир Зеленський після переговорів з головою Єврокомісії у Києві подякував за всі зусилля ЄС, щоб забезпечити Україні більше підтримки перед зимовим періодом.

 

"Сьогодні ми детально обговорили, що може бути зроблено разом, яке постачання потрібне, які кошти. Оперативність реалізації всіх наших домовленостей має вирішальне значення", - розповів глава держави.

 

Окремо президент подякував за оголошення напередодні додаткової енергетичної підтримки ЄС для України в розмірі близько 160 мільйонів євро.

 

"Це кошти саме для підготовки до зими, і 100 мільйонів з них надаються з доходів від заморожених російських активів", - додав Зеленський.

 

 

Зауважимо, що пані Урсула також оголосила, що у Києві вже розпочав роботу Офіс оборонних інновацій Євросоюзу.

 

«Наш Офіс оборонних інновацій ЄС уже працює зі співробітниками ЄС тут, у Києві, і групою підтримки в Брюсселі. Він працюватиме як хаб для зв'язку між українською та європейською оборонною промисловістю», - зазначила вона.

 

За словами президентки Єврокомісії, українська оборонна промисловість - одна з найбільш провідних, тому це принесе користь обом сторонам.

 

"Тому ми дуже сподіваємося на поглиблення наших зв'язків у цій царині ще до того, як ви вступите до Європейського Союзу", - додала фон дер Ляєн.

 

Як повідомляла «УМ», у п'ятницю, 20 вересня, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до України. Вона заявила, що Євросоюз надасть Україні кредит на €35 млрд.