У Полтаві ексгумують братську могилу комуністів

10:37, 30.08.2024
У Полтаві ексгумують братську могилу комуністів

Ексгумація братської могили комуністів у Полтаві. (Фото: Суспільне)

У Петровському парку, що в центрі Полтави вранці у п’ятницю, 30 серпня, розпочали перепоховання братської могили комуністів. Для цього задіяли техніку, зокрема, трактор. Плиту і огорожу перевезуть на зберігання до КП "Декоративні культури".

 

Як інформує УМ, про це 30 серпня повідомило Суспільне.

 

Ексгумувати та перепоховати рештки з цієї могили вирішили 28 серпня під час засідання виконкому у Полтавській міськраді. За це рішення проголосували одноголосно 13 членів виконкому.

 

За даними істориків, у цій могилі поховано близько трьох десятків комуністів. Зокрема, червоноармійці брати Літвінови. Загинули вони у Миргороді 1919 року під час повстання.

 

Могилу червоноармійців перенесуть на комунальне кладовище у село Супрунівку Полтавської громади. Це поховання Мінкульт вже вилучив з реєстрів культурної спадщини.

 

Раніше в Інституті нацпам'яті заявили, що таким чином, не на кладовищах, а у публічному просторі, окупанти в Радянському Союзі маркували публічний простір.

 

Як повідомляла УМ, Декомунізація через... деукраїнізацію? Чому зміни назв нерідко перетворюються на війну з історичною пам’яттю.