У Почаївській лаврі не припиняється незаконне будівництво УПЦ МП

19:32, 02.08.2024
У Почаївській лаврі не припиняється незаконне будівництво УПЦ МП

Московські попи будуються не лише в охоронній зоні Почаївської лаври, а в самій пам’ятці. (Фото з відкритих джерел)

Монастир московського патріархату в Свято-Успенській Почаївській лаврі продовжує самовільне будівництво на території пам’ятки.

 

І це попри те, що нещодавно у Лаврі було проведено перевірку комісією Міністерства культури та інформаційної політики перевірки

 

Як інформує Україна молода, про це розповів директор Кременецько-Почаївського заповідника Василь Ільчишин в коментарі Укрінформу.

 

«Як тільки комісія завершила перевірку, вони знову затіяли будівництво - і не лише в охоронній зоні, а в самій пам’ятці. Вони самовільно втрутилися в конструкцію пам’ятки, між Успенським собором і келіями. Знищили близько 300 квадратних метрів історичної площі.

 

Почали будувати ангар між келіями та Успенським собором з боку печерних храмів... зруйнували археологічний культурний шар. Втрутилися і в археологію, і в архітектуру, в мури, врізалися в стіну келій, пошкодили її», - сказав пан Ільчишин.

 

Науковець підкреслив, що такі дії - це порушення умов договору та пам'яткоохоронного законодавства, оскільки руйнують об’єкт культурної спадщини національного значення.

 

«Ми викликали поліцію, склали акт. Матеріали направили на Міністерство культури для реакції. 10 липня ми зупиняли будівництво», - зазначив Ільчишин.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Міністерство культури та інформації оприлюднило звіт Комісії, яка провела перевірку Почаївської лаври і виявила низку порушень з боку монастиря, серед яких — зникнення частини ікон та самовільне будівництво.