У Криму окупанти «освячували» музейно-храмовий комплекс «Новий Херсонес»

12:53, 29.07.2024
У Криму окупанти «освячували» музейно-храмовий комплекс «Новий Херсонес»

Fнтичний Херсонес російські варвари безжально-бездумно спаплюжують.

На окупованому півострові перекривали доступ до спаплюженого росіянами історико-археологічного заповідника «Херсонес Таврійський» - там проводили «освячення» незаконних новобудов.

 

Як інформує УМ, про це 29 липня  повідомляє «Крим. Реалії».

 

«У Севастополі під'їзні дороги та рух громадського транспорту до археологічного заповідника «Херсонес Таврійський» перекривали... Раніше російська влада Севастополя анонсувала «освячення новобудови» – музейно-храмового комплексу «Новий Херсонес». Захід закритий, беруть участь керівники єпархії, запрошені церковні співаки, депутати російського парламенту міста», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначають, що дороги у напрямку Херсонеса перекрили, на перехрестях виставили пости поліції з автоматами. Громадському транспорту заборонили під'їжджати до Херсонеса, змінили маршрут в обхід звичайного напрямку.

 

За інформацією видання, містянам доступ на територію «Нового Херсонеса» відкриють 30 липня. Увійти можна буде за попереднім записом в електронній черзі. Як буде забезпечений доступ людям похилого віку, які не користуються гаджетами, девайсами та комп'ютером, влада РФ не пояснила.

 

Нещодавно Інститут археології НАН України оприлюднив експертний висновок, в якому йдеться про те, що після окупації Кримського півострова росіяни проводили в Херсонесі варварські розкопки, в тому числі важкою землерийною технікою, без належних робіт з консервації. Велика частина знайдених при цьому артефактів не зберігалася належним чином, зокрема не підданий аналізу керамічний матеріал зберігався в тисячах мішків для будівельного сміття просто неба.

 

«Таким чином, діяльність на території пам’ятки світового значення «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», що проводиться окупаційним режимом із 2014 року, натепер призвела до знищення найперспективніших в науковому і експозиційному плані ділянок пам’ятки – міста Херсонес на площі 80 215 кв. м., пошкодження нецільовим використанням (театр опери і балету) площі до 4 тис. кв.м пам’ятки, негативним впливом від заходів благоустрою решти територій пам'ятки», - йдеться у висновку науковців.

 

Як повідомляла УМ, у тимчасово окупованому Криму Росія фактично знищила автентичну пам'ятку світового значення, внесену до переліку світової спадщини ЮНЕСКО, - античний Херсонес, і розграбувала його.