Азербайджан веде переговори про транзит газу через Україну – Алієв

15:06, 22.07.2024
Азербайджан веде переговори про транзит газу через Україну – Алієв

Ільхам Алієв вважає, що всі сторони зацікавлені в продовженні постачання газу українським маршрутом. (Фото Офісу президента)

Україна та Європейський Союз запропонували Азербайджану постачати природний газ до Європи через Україну після закінчення чинного контракту з рф наприкінці 2024 року.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, передає Bloomberg у понеділок.

 

Зокрема, він повідомив, що наразі тривають переговори з цього питання з Україною та ЄС, а також з росією.

 

На його думку, всі сторони зацікавлені в продовженні постачання газу українським маршрутом.

 

"Ми допоможемо, якщо зможемо... Я думаю, що можна продовжити цю угоду", – сказав пан Алієв.

 

І зауважив, що деякі європейські країни, такі як Австрія та Словаччина, стикатимуться із "серйозними проблемами", якщо транзит газу через Україну припиниться, оскільки їм доведеться платити на "сотні й сотні мільйонів" більше, щоб купувати газ з інших країн.

 

Водночас Алієв зазначив, що Азербайджан намагається бути "обережним", оскільки в минулому його неправдиво звинувачували в реекспорті російського газу. Водночас він наголосив, що видобуток газу в його країні збільшиться за рахунок нових і існуючих проєктів у Каспійському морі.

 

Нагадаємо, що Азербайджан у 2022 році підписав меморандум про взаєморозуміння з Єврокомісією, який передбачає збільшення експорту газу до Європи вдвічі – до 20 мільярдів кубометрів до 2027 року.

 

Наразі країна "рухається" до цієї мети, заявив Алієв. Цього року експорт до Європи зросте майже до 13 мільярдів кубометрів з 11,8 мільярдів кубометрів у 2023 році та 8 мільярдів кубометрів у 2021 році.

 

За словами президента Азербайджану, експорт газу в межах цього меморандуму буде здійснюватися через так званий "Південний газовий коридор", що з’єднує Азербайджан з Європою через Грузію і Туреччину.

 

Раніше президент України Володимир Зеленський підтвердив переговори про транзит газу з Азербайджану до ЄС замість російського. Він уточнив, що угода про заміну російського газу азербайджанським є "однією з пропозицій", які зараз обговорюються.

 

Як повідомляла "УМ", уряд Німеччини і Єврокомісія вже ведуть відповідні переговори з країнами-членами ЄС, які можуть постраждати внаслідок припинення транзиту російського газу через Україну. Йдеться передусім, про Австрію, Угорщину, Словаччину та Чехію.