У Києві відкрили виставку «Скарби Криму. Повернення», фото

18:52, 04.07.2024
У Києві відкрили виставку «Скарби Криму. Повернення», фото

Унікальні експонати виставки належать до культур різних народів, які жили у Криму: греків, скіфів, сарматів, готів, гунів. (Фото Офісу президента)

Виставку «Скарби Криму. Повернення» відкрито у Києві у четвер, 4 липня.

 

 За її експонати – «скіфське золото» – Україна боролася з росією майже 10 років. Для відвідувачів виставка запрацює вже завтра, 5 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента.

 

«Наша боротьба і за повернення Криму, і за повернення його скарбів, почалася одночасно – 10 років тому. 10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця вільних людей перемогли», – зазначила перша леді Олена Зеленського під час виступу на відкритті виставки.

 

 

Унікальні експонати цієї виставки належать до культур різних народів, які жили на півострові, зокрема греків, скіфів, сарматів, готів, гунів. Вони були створені в період від пʼятогостоліттядон.е. допʼятогостоліттян.е.

 

 

«Ще не існувало слова «мультикультурність», а Крим та його надбання вже такими були! Сьогодні я радію, що вся колекція стане доступною для українців та друзів нашої держави. Бо національні скарби – це не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям», – сказала пані Зеленська.

 

 

Виставка «Скарби Криму. Повернення» буде представлена в Національному музеї історії України до остаточної деокупації Криму. Потім колекцію планують перемістити на територію півострова.

 

Нагадаємо, понад 550 експонатів із чотирьох кримських музеїв – Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Національного заповідника Херсонес Таврійський (Севастополь) перебували з експозицією в Амстердамі у 2014 році, коли рф окупувала Крим. Майже 10 років наша країна намагалася повернути їх.

 

Як повідомляла «УМ», зрештою рік тому Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати колекцію виставки Україні. Повернення експонатів відбулося завдяки спільній роботі представників іноземної юридичної фірми, які співпрацювали з Міністерством юстиції та українськими адвокатами, а також командам Міністерства культури та інформаційної політики, Національного музею історії України та МЗС України, посольству Нідерландів в Україні.

 

Наприкінці листопада 2023 року Музей Алларда Пірсона передав Національному музею історії України артефакти з чотирьох музеїв Криму.