Словаччина постачатиме електроенергію Україні в осінньо-зимовий період - Пеллегріні

15:10, 04.07.2024
Словаччина постачатиме електроенергію Україні в осінньо-зимовий період - Пеллегріні

Президенти Польщі і Словаччини - Дуда і Пеллегріні під час зустрічі у Варшаві. (prezydent.pl)

Новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні під час візиту до Польщі заявив, що його країна готується постачати Україні електроенергію у складний осінньо-зимовий період.

 

За його даними, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Словаччина поставила Києву 40 тис. кВт/год електроенергії і готується й надалі робити це.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Пеллегріні сказав під час спільної конференції з польським колегою Анджеєм Дудою у Варшаві, передає канцелярія президента Польщі у четвер.

 

Зокрема, він акцентував, що Словаччина є значним партнером України у питанні постачання електроенергії.

 

"Він початку воєнного конфлікту Словаччина поставила до України понад 40 тис. кВт год електроенергії, що певним чином призвело до стабілізації енергосистеми України. Ми готуємося на осінньо-зимовий сезон, який імовірно буде критичним для України", - сказав пан Петер.

 

 

Пеллегріні також запевнив Дуду в тому, що Словаччина має "такий же погляд на неспровоковану агресію росії" проти України.

 

"Словаччина не визнає ані анексії Криму, ані зміни кордонів, що відбувається силою з порушенням усіх міжнародних норм", - заявив політик.

 

І додав, що хоча Словаччину "часто представляють іншим чином", все ж вона виконує багато роботи в питанні підтримки України. Зокрема, за його словами, Словаччина задіяла свої державні компанії чи компанії з державним капіталом до збільшення військової продукції.

 

Як повідомляла «УМ», Пеллегріні переміг у президентських виборах і 15 червня офіційно склав присягу президента країни. Перший свій візит у статусі президента він здійснив до Польщі.