Сергій Ребров підсумував результат збірної України на Євро-2024

03.07.2024
Сергій Ребров підсумував результат збірної України на Євро-2024

Нічиєї з бельгійцями збірній України не вистачило для того, щоб пробитися до 1/8 фіналу ЧЄ-2024. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

На Євро-2024 уже грають матчі «плей-оф». Проте для збірної України турнір завершився на груповій стадії, де «синьо-жовті» набрали найбільшу кількість очок за всю історію своїх виступів на континентальних чемпіонатах. 
 
У Німеччині збірна України грала на своєму четвертому Євро поспіль. При цьому до «плей-оф» «синьо-жовті» виходили лише одного разу. На ЧЄ-2020 для подолання групового етапу вітчизняним футболістам вистачило трьох очок. Однак цього разу і чоти­рьох пунктів виявилося замало для подальшого руху турнірною сіткою. 
 
У квартеті Е склалася унікальна ситуація, коли одразу чотири команди завершили груповий раунд з однаковим очковим доробком, а четвертою зайвою на шляху до «плей-оф», через найгіршу різницю забитих та пропущених м’ячів, виявилася збірна України. Вирішальною в турнірному плані для українських збірників стала розгромна поразка від румунів (0:3), якої команда Сергія Реброва зазнала в стартовому турі Євро-2024. А далі виправити ситуацію в абсолютно рівному квартеті було вже дуже важко.
 
«Я сказав хлопцям, що ми не потрапили до «плей-оф» через результат поєдинку з румунами. Я бачив гравців — у них немає жодних емоцій. Але треба пережити цей день і рухатися далі», — наголосив головний тренер збірної України.
 
Тож що завадило молодій та перспективній українській національній команді реалізувати виписані їй аванси? Кажуть, на підготовчому етапі до ЧЄ футболістів української збірної просто перехвалили й вони повірили у свою винятковість. При цьому, за словами колишнього гравця української національної команди Олександра Кучера, котрий нині працює на тренерській ниві, наші збірники перед відповідальним стартом залишилися без «психологічного тиску», а створені для них тепличні умови пішли їм не на користь.
 
Холодний душ, як назвав стартовий розгром румунами Ребров, українських збірників трохи підбадьорив. Перемога над словаками, нічия з бельгійцями — на німецькому Євро українська збірна набрала найбільшу кількість очок за всю історію виступів на ЧЄ. Але що з того? Підопічні Реброва з групи не вийшли, хоча очікування від них були досить високі.
 
«Ми хотіли подарувати вболівальникам радість, зробити так, щоб вони нами пишалися. Ми залишили все на полі, але цього виявилося замало. Я пишаюся тим, що я українець. У нашому виступі немає нічого ганебного. Наша невдача у виході з групи стала наслідком нашого першого матчу. Це безпрецедентно, що команда з чотирма очками не потрапляє в плей-оф. Ми віддали всі сили заради своєї країни. Ми підвели вболівальників, і мені дуже шкода», — заявив захисник «синьо-жовтих» та «Динамо» Олександр Тимчик.
 
Після вильоту з Євро у вболівальників до команди, звісно, є чимало запитань, основна частина котрих стосується того, що завадило хлопцям розкрити свій максимум.
Як одну з причин низької продуктивності окремі інсайдери називають конфлікт між головним тренером та одним із лідерів команди, що мав місце незадовго до старту ЧЄ.
Володар «Золотого м’яча»-1986 Ігор Бєланов припустив, що причиною доленосного розгрому на старті став проблемний мікроклімат у команді та зіркова хвороба футболістів. Не виключено, що виникли і якісь прорахунки в самому процесі підготовки української збірної до турніру, адже проведення поєдинків улітку в обідню пору — ще те випробування.
 
«Прикро, що ми погано провели першу гру. Футболісти так і не змогли «прокинутися» в тому матчі. Але це життя, і важливо реагувати на помилки. Гадаю, ми добре відреагували. На жаль, ми не пройшли далі, набравши чотири очки. У нас дуже молода збірна, я бачу перспективу в майбутньому. Треба пережити цей день і завтра починати працювати», — підсумував результат збірної України на Євро-2024 Сергій Ребров.
 
* * *
А тим часом на єврофорумі-2024 вже сформували практично всі чвертьфінальні пари. Головною несподіванкою першого раунду «плей-оф» став виліт переможця попереднього Євро — збірної Італії. В 1/8 фіналу «Скуадра Адзурра» поступилася Швейцарії й достроково склала чемпіонські повноваження.
Близькими до вильоту були й фіналісти ЧЄ-2020 — англійці, проте врятуватися від поразки словакам вони змогли на 90+5-й хвилині основного часу, після чого завдяки швидкому голу в овертаймі забезпечили собі підсумкову перемогу.
 
А от збірній Португалії на чолі з 39-річним Кріштіану Роналду визначати сильнішого в дуелі з дебютантом європейського раунду «плей-оф» — командою Словенії — довелося аж у серії післяматчевих пенальті. І чемпіони Європи 2016 року це випробування пройшли набагато краще, ніж їхні опоненти, здобувши у футбольній лотереї «суху» перемогу — 3:0. 
 
Полоскотали нерви своєму супернику по 1/8 фіналу й футболісти збірної Грузії. Забивши першими, грузини підштовхнули команду Іспанії до значно активніших дій, котрі зрештою вилилися в підсумковий розгром сенсаційного дебютанта Євро — 4:1.
 
Упевнений крок до чвертьфіналу вдався господарям турніру — збірній Німеччини, котра в яскраво-потужному стилі переграла данців — 2:0. Водночас чемпіони світу 2018 року, французи, подолати непоступливих бельгійців змогли лише завдяки автоголу. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Група Е. 3-й тур. Україна — Бельгія — 0:0; У: Трубін, Тимчик, Забарний, Сваток (Ярмоленко, 81), Матвієнко, Миколенко (Зінченко, 58), Шапаренко (Ванат, 70), Бражко (Степаненко, 70), Судаков, Яремчук (Маліновський, 70), Довбик. Румунія — Словаччина — 1:1.
Підсумкове становище: Румунія, Бельгія, Словаччина, Україна — 4.
Матчі 1/8 фіналу. Швейцарія — Італія — 2:0, Німеччина — Данія — 2:0, Англія — Словаччина — 2:1 ОТ, Іспанія — Грузія — 4:1, Франція — Бельгія — 1:0, Португалія — Словенія — 0:0 (по пен. — 3:0).