Національне військове меморіальне кладовище: експерти надали позитивний висновок проєкту

13:55, 30.06.2024
Національне військове меморіальне кладовище: експерти надали позитивний висновок проєкту

Наймасштабніший проєкт із вшанування та увічнення пам’яті загиблих захисників і захисниць реалізують у Гатному. (facebook.com/nmmcua)

Національне військове меморіальне кладовище отримало позитивний висновок від ДП «Укрдержбудекспертиза» щодо розгляду проектної документації на будівництво першої черги в селі Гатне під Києвом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив виконувач обовʼязків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун в неділю.

 

«Мінветеранів має гарні новини. Наймасштабніший в історії України проєкт із вшанування та увічнення пам’яті загиблих Захисників і Захисниць БУДЕ реалізований у Гатненській територіальній громаді під Києвом.

 

Проєктна документація на будівництво I черги Національне військове меморіальне кладовище пройшла державну експертизу. Висновок – позитивний", - написав очільник Мінветеранів.

 

Проєкт розроблений відповідно до чинних державних будівельних норм, стандартів та правил: від експлуатаційної безпеки до питань енергозбереження та інклюзії.

 

Олександр Порхун також прокоментував побоювання місцевих жителів, які протестували щодо спорудження військового цвинтаря на території громади у квітні 2024 року.

 

"Окремо щодо оцінки впливу на навколишнє середовище. Порушень санітарного і епідеміологічного благополуччя населення не виявлено. Впливу на екологію – жодного. Нагадаю, і не було. Тепер це підтверджує і ДП "Укрдержбудекспертиза"", - додав він.

 

Зазначається, шо в межах перших двох пускових комплексів НВМК буде збудовано:

 

сектори поховань

колумбарні стіни

будинок трауру

вхідна група

центральна площа

зона рекреації

під'їзна дорога

зупинки громадського транспорту

автостоянка

адміністративна та господарська будівлі

пункт охорони

 

"На початку наступного тижня оголошуємо тендер на відбір підрядника безпосередньо для будівництва. Всім, хто вірив і підтримував – дякую!", - повідомив керманич відомства.

 

І додав: "Усім, хто вірив і підтримував – дякую! НВМК – це не питання "хочу" чи "не хочу", "земля впаде в ціні" або "ліс садив своїми руками". Наразі перед нами глобальні речі – збереження нації.

 

І захисники та захисниці, які невдовзі з почестями знайдуть саме тут своє "останнє місце дислокації", віддали свої життя задля збереження нашого життя, нашої землі, лісу, спільного дому".

 

Нагадаємо, Верховна Рада 8 грудня 2023 року ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військово-меморіального кладовища. Кабінет Міністрів виділив 515 мільйонів гривень на його будівництво та функціонування в 2024 році.

 

Уряд ухвалив розпорядження щодо визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища у Гатненській сільській територіальній громаді Фастівського району Київської області.

 

У грудні 2023 року Мінветеранів презентувало ескізний проєкт Національного військового меморіального кладовища

 

Наразі відомо, що перші поховання на НВМК можуть розпочатися вже на початку осені 2024 року, а повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року.