Уряд «знайшов» 515 млн гривень на будівництво Національного військово-меморіального кладовища

14:28, 23.02.2024
Уряд «знайшов» 515 млн гривень на будівництво Національного військово-меморіального кладовища

Новим місцем будівництва кладовища стане село Гатне. (Фото: Валентина Розуменко)

Порядок використання грошей з держбюджету на будівництво та функціонування Національного військово-меморіального кладовища у 2024 році нарешті затверджено урядом.  Мова йде про 515 мільйонів.

 

Як інформує УМ, про це 23 лютого повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у Телеграм.

 

За його словами, створення кладовища — це одне з головних завдань на цей рік для Міністерства у справах ветеранів.

 

Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд і площ. Це, зокрема, саме військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс.

 

Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс. Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.

 

Нагадаємо, що 4 жовтня 2023 року Кабмін ухвалив рішення створити нову державну установу — Національне військове меморіальне кладовище.

 

8 грудня того ж року Верховна Рада проголосувала за законопроєкт № 10289, необхідний для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища. Новим місцем будівництва кладовища стане село Гатне. Раніше його планували розмістити біля селища Биківня, а перед цим — на Лисій Горі в Києві.

 

Як повідомляла УМ, Національний військовий меморіал під Києвом почнуть будувати у листопаді.