Звільнені від церковної окупації: на Черкащині парафії переходять до ПЦУ

26.06.2024
Звільнені від церковної окупації: на Черкащині парафії переходять до ПЦУ

Віднині у церкві Володимирської ікони Божої Матері в селі Тіньки молитва звучить рідною українською мовою. (Фото надане Черкаською єпархією ПЦУ.)

На Черкащині парафія на честь Володимирської ікони Божої Матері у селі Тіньки на Чигиринщині ухвалила рішення про вихід зі складу московського патріархату та приєдналася до Православної церкви України.
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській єпархії ПЦУ, відтепер православна громада Тіньок звільнена від окупації московською церквою, а перед храмом, у якому звершуватиметься молитва рідною українською мовою за нашу країну, за українське військо та народ і за перемогу над ворогами, замайорів прапор України.
 
За словами заступника голови парафіяльної ради Юлії Хижняк, вже відбулося перше богослужіння українською мовою, яке звершив настоятель парафії протоієрей Василь Циріль.
 
Пані Юлія каже, ще 17 березня 2024 року громада ухвалила рішення про перехід у Православну церкву України і ці 3 місяці відбувалася робота з документами.
 
«Всі дозволи були отримані, всі документи були оформлені, будівля храму в Тіньках належить релігійний громаді Свято-Володимирської ікони Божої Матері ПЦУ», — говорить Юлія Циріль.
 
На жаль, уточнює вона, деякі парафіяни, які раніше відвідували храм у лавах церкви московського патріархату, всіляко перешкоджали проведенню в ньому богослужінь, не віддаючи ключі. Тому віряни були вимушені заходити у храм, знявши там двері.
 
«Це проходило цілком офіційно в присутності представників влади — Чигиринської міської ради, Національної поліції і СБУ, які не зафіксували жодних порушень з боку вірян ПЦУ», — уточнює Юлія Циріль.
 
До речі, не так давно у Черкаському районі вийшла зі складу московського патріархату та приєдналася до Православної церкви України і парафія Покрови Пресвятої Богородиці села Свидівок.