Ексгенерал СБУ Андрій Наумов підозрюється у підробці документів

11:54, 21.06.2024
Ексгенерал СБУ Андрій Наумов підозрюється у підробці документів

Андрій Наумов під час конвоювання на суд в Сербії. (Фото RFE/RL)

Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов офіційно повідомлений слідчими ДБР про підозру у підробці документів для сербського суду.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба ДБР 21 червня.

 

У Бюро нагадують, що 7 червня 2022 року колишній високопосадовець намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт Прешево, приховавши від митного контролю майно та гроші.

 

Тоді у Топ-втікача з України виявили 592 тис. 990 євро, 120 тис. 102 долари США та два смарагди.

 

"Він пересувався на легковому автомобілі BMW X6 PMV, який формально належить його дружині. Все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування ним на посадах директора Державного підприємства "Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль" та у Службі безпеки України", - йдеться в повідомленні.

 

Згодом Наумова затримали правоохоронці Сербії, оскільки він порушив приписи ст. 86 Закону Республіки Сербія "Про запобігання відмиванню коштів" та ст. 12 Закону Республіки Сербія "Про митну справу".

 

"Аби уникнути відповідальності експравоохоронець вирішив підробити офіційні документи, щоб створити хибне уявлення у сербських правоохоронних та судових органів щодо законності походження коштів та майна. Він вступив у злочинну змову з іншими особами та організував виготовлення підроблених офіційних документів.

 

Зокрема, договір позики (поворотної фінансової допомоги), начебто укладений між його батьком та третьою особою. А також акт надання коштів до Договору позики, начебто укладеного між його батьком та цією ж особою.

 

Після отримання від спільників пакета фальшивих документів, він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду в сербському місті Ніш", - розповіли у ДБР.

 

Згодом правоохоронці Сербії та ДБР довели факт підробки цих документів та передали їх сербському суду.

 

Так, колишньому начальнику ГУВБ СБ України повідомлено про підозру у вченні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України, а саме в організації підроблення офіційних документів, які видаються чи посвідчуються особами, які мають право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають права або звільняють від обов’язків, з метою використання їх підроблювачем чи іншою особою вчинене за попередньою змовою групою осіб.

 

Нагадаємо, у січні 2024 року колишній генерал, ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов вийшов на волю в Сербії, якого засудили до року ув’язнення за відмивання коштів.

 

Наумов - фігурант низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. Ще у статусі начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ фігурував у розслідуванні журналістів про набуття елітного майна, неспівставного з офіційними доходами держслужбовця.

 

Також ЗМІ розповідали, що за кілька годин до повномасштабного вторгнення росії в Україну Андрій Наумов втік з України за кордон.

 

Як повідомляла «УМ», згодом втікача затримали в Сербії з незадекларованою готівкою – близько 600 тис. євро та $120 тис. Там проти нього відкрили справу і відправили до слідчого ізолятора.