Рамштайн-23: на бойові дії в Україні вплинуть фортифікації, зброя та мобілізація

19:52, 13.06.2024
Рамштайн-23: на бойові дії в Україні вплинуть фортифікації, зброя та мобілізація

Столтенберг, Браун, Остін і Умєров під час «Рамштайн-23». (defense.gov)

Міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, генерал Чарльз Браун підбили підсумки зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» у Брюсселі 13 червня.

 

Це було вже 23-те засідання групи за безпосередньої участі міністрів оборони країн-партнерів України, а не у форматі відеоконференції.

 

Як інформує Україна молода, підсумки «Рамштайн-23» Остін та Браун оголосили під час брифінгу, передає сайт Пентагону.

 

Зокрема, міністр оборони США наголосив, що дії України з укріплення оборонних ліній, ефективне використання наданого партнерами озброєння та мобілізація разом матимуть суттєвий вплив на бойові дії.

 

«Українці багато зробили для укріплення своїх оборонних позицій і ефективно використовують зброю, яку їм надають, і боєприпаси. І ще більше цього продовжуватиме надходити. І тому, на мою думку, із часом вони стануть сильнішими.

 

Вони також роблять усе можливе, щоб мобілізувати більше людей і навчити більше людей. Отже, я гадаю, що поєднання цих речей матиме доволі суттєвий вплив на полі битви, але потрібен певний час», - сказав пан Остін.

 

Глава Пентагону також наголосив, що кошти на допомогу Україні є, і підтримка продовжить надходити "вельми значущим чином".

 

За його даними, на Харківщині спостерігається сповільнення просування росіян і стабілізація цієї ділянки фронту. Однак декілька тижнів тому були побоювання, що ми побачимо значний прорив з боку росіян, визнав міністр.

 

 

Загалом Ллойд Остін високо оцінив результати сьогоднішньої зустрічі Контактної групи і нагадав, що це була вже 23 зустріч, і щоразу, коли вона проводиться, "вражає рішучість понад 50 країн, які допомагають підтримувати оборону України".

 

На його думку, головним пріоритетом для України наразі залишається протиповітряна оборона. У цьому контексті він відзначив допомогу, яку забезпечили у сфері ППО, зокрема, Нідерланди, Швеція й Італія.

 

Глава Пентагону додав, що країни формату "Рамштайн" паралельно працюють над зміцненням ЗСУ в майбутньому та обговорили шляхи розширення виробництва критично важливих боєприпасів та систем озброєння.

 

«Ми усвідомлюємо, що ставки та результат війни в Україні допоможуть визначити траєкторію глобальної безпеки на десятиліття вперед»,- підкреслив Остін.

 

У свою чергу, генерал Чарльз Браун заявив, що США як країна-співголова Коаліції винищувачів роблять все для того, щоб Україна отримала літаки F-16 вже цього літа.

 

«Ми працюємо в онлайн-форматі, щоб переконатися, що у нас є все те, що потрібно Україні. Наша мета - надати ці F-16 цього літа», - сказав він.

 

І нагадав, що США разом з іншими країнами, які входять до Коаліції винищувачів тренують українських пілотів та забезпечують іншу підготовку. За словами високопоставленого військового США, справа полягає в тому, щоб не лише передати Україні літаки F-16, а й також оснастити їх всім необхідним та забезпечити і навчити технічний персонал.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно глава Пентагону Ллойд Остін порахував, що з початку війни західні країни-союзники передали Україні 95 мільярдів доларів допомоги.