Азербайджан, як альтернатива: ЄС міркує про збереження газопроводу росія-Україна

13:21, 11.06.2024
Азербайджан, як альтернатива: ЄС міркує про збереження газопроводу росія-Україна

росія постачає близько 15 мільярдів кубічних метрів газу на рік до Європи через Україну.

Як зберегти потік газу до Європи через трубопровід Росія-Україна, розмірковують в Європі. Декілька країн ЄС все ще отримують російський газ через нього, однак цей транзитний механізм припинить діяти наприкінці року.

 

Як інформує УМ, про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

 

Один із варіантів, за який ведуть переговори, такий: європейські компанії купуватимуть і закачуватимуть газ з Азербайджану в російські трубопроводи, що прямують до Європи через Україну.

 

Ця ідея вважається життєздатною, бо проти неї не виступатиме Україна — їй важливо отримувати доходи від транзиту. До того ж газопроводи, які стоять без роботи, можуть стати цілями російських окупантів, або ж можуть прийти в занедбаний стан (повернення до робочого коштуватиме дорого).

 

«По-перше, Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту та зберігання газу, яку слід використовувати, і Україна схильна використовувати цю інфраструктуру, оскільки вона дає багато переваг», — наголосив голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

 

І додав, що будь-який план, який передбачає співпрацю з російським ПАТ «Газпром», неможливий, тоді як у транспортуванні газу з Азербайджану «є майбутнє».

 

План використання азербайджанського газу теоретично принесе користь Росії, якщо він передбачатиме обмін, який дозволить Москві відправляти свій газ в інше місце. Росії складно шукати нових клієнтів для палива, оскільки її інфраструктура налаштована на постачання в Європу, а з Китаєм триває тяжка дискусія про угоду.

 

Однак такий обмін, якщо й буде, то стане тимчасовим рішенням, тому що Азербайджан поки що не має резервного видобутку газу та вже використовує свою трубопровідну систему до Європи на повну потужність. Баку хоче збільшити експорт до Європи, однак для цього треба модернізувати інфраструктуру та підписати нові довгострокові контракти.

 

Наразі всі переговори перебувають на ранній стадії, рішення зʼявиться ближче до кінця 2024 року, коли початок європейської зими тиснутиме на посадовців.

 

Від угоди може виграти Словаччина. Прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо говорив про таку можливість минулого місяця після поїздки до Азербайджану, не повідомляючи деталей.

 

«Тепер це залежить від переговорів між такими компаніями, як російський «Газпром», азербайджанськими, українськими компаніями та іншими, щоб узгодити економічні та цінові умови. Якщо вони це зроблять, Словаччина могла б імпортувати газ з Азербайджану, при цьому частина його залишалася б у Словаччині, а частина проходила б в інші країни», — говорив він після поїздки.

 

Досі росія постачає близько 15 мільярдів кубічних метрів газу на рік до Європи через Україну. Найбільшими споживачами російського газу залишаються Словаччина та Австрія.

 

Як повідомляла УМ, Транзиту газу не буде: Нафтогаз не продовжить угоду з Газпромом.