Мобілізація: уряд дозволив бронювати лише 50% рятувальників та поліцейських

13:11, 05.06.2024
Мобілізація: уряд дозволив бронювати лише 50% рятувальників та поліцейських

Кожен другий правоохоронець у тилу приєднається до своїх колег у війську. (Фото Нацполіції)

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає бронювання, зокрема, працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції та інших правоохоронних і судових органів у обсягах не більше 50%.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко з посиланням на постанову в середу..
 
За його даними, окрім рятувальників ДСНС та співробітників Нацполіції, уряд обмежив бронювання співробітників органів прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, судів, установ судової системи та органів досудового розслідування.
 
Їх також можна забронювати лише до 50%.
 
Зауважимо, що раніше понад 25 тисяч підписів набрала петиція до Кабміну із закликом забезпечити бронювання від мобілізації для усього особового складу ДСНС. Така ж петиція щодо співробітників Нацполіції потрібних голосів не зібрала.
 
Зазначимо, що закон про мобілізацію, який підписав президент Володимир Зеленський, визначає право на бронювання, зокрема, для держслужбовців категорій «А», «Б» і «В», а також не більше ніж 50% військовозобов’язаних в органах місцевого самоврядування.
 
Крім того, відстрочку могли отримати:
 
працівники Нацполіції, НАБУ, ДБР, прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби України, Служби судової охорони судів і деяких інших органів правоохоронної системи;
працівники підприємств, установ та організацій, які виконують мобілізаційні завдання;
працівники критично важливих для забезпечення потреб війська та економіки чи населення підприємств.
 
У травні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що уряд працює над оновленою системою бронювання, яка стосуватиметься підприємств, які наповнюють бюджет країни своїми податками.
 
Водночас прем’єр також доручав міністерствам внести оновлену постанову про бронювання, яка б забезпечила справедливе надання відстрочки від мобілізації.
 
Як повідомляла "УМ", днями президент Зеленський прокоментував хід мобілізації в Україні.
 
На його переконання, не всіх військовозобов’язаних, з числа тих, хто оновив військово-облікові дані, відправлять на фронт.