Безпекову угоду підписали Україна та Бельгія

11:39, 28.05.2024
Безпекову угоду підписали Україна та Бельгія

Україна та Бельгія уклали угоду про гарантії безпеки.

Безпекову угоду підписали у вівторок, 28 травня, Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Бельгії Александр де Кроо. Вона діятиме протягом наступних 10 років.

 

Як інформує УМ, про це 28 травня повідомив президент Володимир Зеленський у соцмережі Х.

 

Цьогоріч Бельгія виділить щонайменше €977 мільйонів військової допомоги Україні. Також в угоді закріпили конкретну кількість військових літаків, які нададуть Україні до 2028 року — це 30 винищувачів F-16. При цьому перші винищувачі мають передати вже цьогоріч.

 

В угоді Бельгія гарантує своєчасну безпекову допомогу, сучасну військову техніку та озброєння з урахуванням потреб України. При цьому в угоді є окремі блоки, присвячені двосторонній співпраці країн в оборонній промисловості й підтримці Української формули миру, а також посиленню санкцій та притягненню росії до відповідальності за війну в Україні.

 

«Я дякую премʼєр-міністру де Кроо, його уряду та всім бельгійцям за їхню непохитну та довготривалу підтримку України», — заявив Зеленський.

 

Також в угоді Бельгія чітко підтвердила підтримку майбутнього членства України в Європрейському Союзі і НАТО.

 

Бельгія — це 11-та країна, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду. До цього такі угоди уклали з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією та Іспанією.

 

Як повідомляла УМ, Ураїна та Іспанія уклали двосторонню безпекову угоду.