Україна та Іспанія уклали двосторонню безпекову угоду

16:13, 27.05.2024
Україна та Іспанія уклали двосторонню безпекову угоду

Володимир Зеленський і Педро Санчес під час підписання угоди. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес урочисто підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки у Мадриді.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в понеділок.

 

«Ми зараз підписали політичний договір, який має дуже важливу роль. Це договір про майбутнє, і це приклад нашої рішучості, щоб надати Україні всі інструменти, щоб забезпечити Україну стабільністю.

 

Ми вже десята країна, яка підписала такий договір з Україною, як в рамках декларації G7 минулого року», - заявив премʼєр Санчес.

 

Так, документ закріплює зобов’язання Іспанії підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для відновлення її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

 

Зокрема, цього року Іспанія надасть Україні 1 млрд євро військової допомоги. Крім того, фіксується готовність Іспанії продовжувати надавати всебічну підтримку протягом усього 10-річного терміну дії угоди.

 

Іспанія підтримує Ініціативу майбутніх Сил оборони України та приєдналася до кількох коаліцій спроможностей у межах Контактної групи з питань оборони України. Це «Інтегрована протиповітряна та протиракетна оборона», «Артилерія», «Бронетехніка», «Морська безпека», «Інформаційні технології» та «Розмінування», які посилять Україну та покращать її оперативну сумісність із НАТО.

 

Також в угоді йдеться про гуманітарну допомогу, економічне відновлення та відбудову, підтримку українських реформ на шляху до членства в ЄС і НАТО.

 

 

Відтак, Україна підписала вже дев’ять двосторонніх безпекових угод. До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією.

 

Як повідомляла "УМ", Іспанія виділяє Україні новий рекордний пакет військової допомоги, вартість якого становитиме 1,129 мільярда євро, до якого увійшли партії зенітних ракет Patriot та десятки бойових танків Leopard 2A4.