Єврокомісія розморозить Угорщині 10 млрд євро

10:14, 09.12.2023
Єврокомісія розморозить Угорщині 10 млрд євро

ЄС відновить фінансування для Угорщини на третину

На наступному тижні Європейська комісія має намір розблокувати суму в 10 мільярдів євро для Угорщини. Це стане третім етапом відновлення загальної суми фінансування для цієї країни. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Guardian.

 

За даними видання, це приблизно третина загального фінансування країни від Європейського союзу. Джерела наполягають, що рішення відновити фінансування не пов'язане із шантажем угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана, який неодноразово погрожував заблокувати переговори про вступ України до Євросоюзу на саміті лідерів 14–15 грудня.

 

"Обрано невдалий час, тому що це схоже на торгівлю кіньми, але це не так", - сказав один дипломат.

 

Джерела стверджують, що ЄК піде на такий крок, тому що Угорщина виконала вимоги щодо реформування судової системи, необхідні для розблокування частини зупинених коштів. Водночас дві третини фінансування залишаться замороженими через недотримання інших критеріїв верховенства права.

 

"Уперше Угорщина справді відповіла на наші запити і зробила все, щоб забезпечити незалежність судової влади, тому гроші будуть виділені", - сказало джерело.

 

У грудні минулого року було висунуто чотири умови щодо незалежності судової влади, і угорський уряд заявив, що виконав вимоги ЄК. Проте, угорське громадянське суспільство і групи, а також низка членів Європарламенту заявляють, що Угорщина фактично не повністю завершила реформи.

 

У листопаді Європейська комісія оприлюднила звіт про прогрес України та інших країн на шляху до вступу до Європейського союзу. У документі була рекомендація розпочати переговори щодо вступу України та Молдови.

 

На початку грудня угорська правляча партія закликала уряд не розпочинати переговори про вступ України до ЄС.

 

Як повідомляла УМ, Президент Європейської ради Шарль Мішель вирішив скоротити свій візит до Пекіна через ризики, пов’язані з погрозами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зірвати саміт лідерів Євросоюзу, який заплановано 14-15 грудня.