Шарль Мішель скоротив візит до Пекіну через намір Орбана зірвати саміт ЄС

15:39, 05.12.2023
Шарль Мішель скоротив візит до Пекіну через намір Орбана зірвати саміт ЄС

Шарль Мішель поспішатиме повернутися з Пекіну до Брюсселя. (Фото Офісу президента)

Президент Європейської ради Шарль Мішель вирішив скоротити свій візит до Пекіна через ризики, пов’язані з погрозами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зірвати саміт лідерів Євросоюзу, який заплановано 14-15 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Politico з посиланням на офіційного представника ЄС  у вівторок.

 

За словами джерела, Мішель їде до Китаю на перший з 2019 року особистий саміт ЄС-Китай, але передбачається, що повернеться до Брюсселя раніше − після першого дня зустрічей у четвер, − "щоб продовжити обговорення з лідерами щодо подальших дій".

 

Також повідомляється, що частково це відбудеться через те, що у нього немає захищеної телефонної лінії в Пекіні, щоб проводити переговори з лідерами ЄС без прослуховування з боку Китаю.

 

Видання нагадує, що Мішель зустрічався з Орбаном у Будапешті минулого тижня, намагаючись згладити напруженість напередодні саміту лідерів ЄС.

 

Президент Франції Емманюель Макрон також запросив Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоб спробувати досягти компромісу.

 

Нагадаємо, у листі від 4 грудня Орбан закликав Мішеля зняти переговори з Україною про вступ до ЄС з порядку денного майбутнього саміту Європейської ради.

 

Як повідомляла «УМ», в Єврокомісії вважають, що угода про надання 50 мільярдів євро кредитів та грантів Україні, які розраховані на наступні 4 роки, має бути досягнута у лічені дні – до кінця 2023 року.

 

При цьому, в Єврокомісії не погоджуються із твердженнями Орбана щодо того, що позиція ЄК щодо України є "необґрунтованою та погано підготовленою".