В Києві відбувся Всесвітній конгрес дослідників Голодомору-геноциду українців

07:11, 09.11.2023
В Києві відбувся Всесвітній конгрес дослідників Голодомору-геноциду українців

У роботі Конгресу взяли участь науковці, письменники, криміналісти, правники, судові експерти, військовослужбовці, митці та дослідники Голодомору.

7 листопада в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова пройшов Всесвітній конгрес дослідників Голодомору-геноциду українців «Непокарані геноциди - повторюються!». Захід приурочений до 90-х роковин пам’яті 10,5 мільйонів українців, знищених у 1932 – 1933 роках комуністичним тоталітарним режимом.

 

Організаторами виступили наукові установи Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Національної академії педагогічних наук України,  Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Конгрес української інтелігенції, Національна спілка письменників України, Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців, Міжнародна асоціація дослідників Голодомору-геноциду, Міжнародний конгрес криміналістів, Фундація Українського Голодомору-геноциду (США) Український Конгресовий Комітет (США), Центр дослідження Голодомору Каліфорнійського університету (США), Міжнародна організація українців «Четверта хвиля» (Німеччина), Міжнародний фонд «Глобальна ініціатива в психіатрії» (Нідерланди – Литва).

 

З вітальним словом виступили голова ВУТ «Просвіта» Павло Мовчан, заступник президента Світового Конгресу Українців Стефан Романів, у роботі Конгресу взяли участь науковці,  письменники, криміналісти, правники, судові експерти,  військовослужбовці, митці та дослідники Голодомору.

 

Захід складався з трьох дискусійних панелей:  «Голодомор-геноцид 1932-1933 років: наслідки для української нації»; «Пропаганда та інформаційні війни кремля проти встановлення правди про Голодомор-геноцид українців»; «Голодомор-геноцид українців: міжнародне визнання, правова оцінка та важливість засудження комуністичного режиму».

 

Директор Інституту української мови Павло Гриценко під час виступу представив карти розселення українців, які повністю збігаються із територією на якій вчинено особливо тяжкий злочин – геноцид українців.

 

Голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, професор Володимир Сергійчук, повідомив про новітні дослідження, які дали можливість встановити наслідки геноциду. Зокрема професор представив документи, якими підтверджено  чисельність  дітей в українських школах до Голодомору і після. За його дослідженнями знищено більше 4 мільйонів дітей.  Сергійчук повідомив, що дані дослідження викликали шок «п’ятої колони» в Україні.

 

Доктор історичних наук, професор Василь Марочко у своїй доповіді акцентував на академічних дослідженнях злочину геноциду, які проведені спільно з криміналістами та судовими експертами, що дало можливість встановити втрати української нації –  знищення 10,5 мільйонів українців.

 

Академік Національної академії правових наук України Володимир Пилипчук зазначив, що методики використані слідчими під час розслідування кримінальної справи № 475 та кримінального провадження щодо виконавців геноциду, надають можливість слідчим розкривати воєнні злочини та геноцид, який вчинила окупаційна російська армія у 2022 – 2023 рр.

 

У роботі Конгресу взяв участь суддя Федерального суду США Богдан Футей, який наголосив на створенні Міжнародного кримінального суду та притягнення до відповідальності диктатора путіна та його оточення.

 

Голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців Олеся Стасюк звернула увагу на те, що дослідники у своїй роботі  не повинні використовувати радянську термінологію, маркери та штампи, якими комуністичний режим таврував українців: «так званий «загальносоюзний голод» - це радянський міф, створений з метою приховати масові вбивства українців».

 

Дослідниця також повідомила учасників Конгресу про переслідування та погрози  з боку Дробовича  (голова Українського інституту національної пам’яті) проти провідних дослідників Голодомору, з метою приховати правду про геноцид.

 

 

У Конгресі взяли участь з України та світу більше 100 учасників. Серед них майбутні історики, правники, журналісти.

 

Учасники Конгресу виразили обурення черговою провокацією, яку готують Антон Дробович та його радниця Людмила Гриневич. Запланований на 23-25 листопада Українським інститутом національної пам’яті форум «Україна в епоху Голодомору: влада, опір, ідентичність»  –  є намаганням п’ятої колони розмити, приховати злочини комуністичного режиму, масові вбивства українців та чисельність жертв. 

 

Цей форум є намаганням Л. Гриневич та антиукраїнських сил повторити невдалу спробу проведення у Німеччині у 2020 р. вебінару «Чи був Голодомору геноцидом?», провокаційна назва якого викликала обурення як в Україні та світі.  24 вересня 2020 р. МЗС України офіційно заявило про відкликання патронату над групою істориків з формулюванням, що їх діяльність на міжнародному рівні не відповідає національним інтересам України.

 

Слово «епоха» за словниками означає  термін для позначення єдності якісного стану суспільної системи та історичного часу, пов’язаного з діяльністю людей та соціальною активністю. За цим словом намагаються приховати злочин геноциду українців. Продовжують нахабно називати комуністичний режим –  «владою», порушуючи закони України, Резолюції ПАРЄ та Європарламенту.

 

Підводячи підсумки Всесвітнього Конгресу учасники прийняли Звернення до українського народу та влади, урядів і парламентів країн світу та міжнародної спільноти, в якому закликали вшанувати пам’ять українців, яких знищив комуністичний тоталітарний режим під час Голодомору-геноциду 1932 – 1933 рр. та масових штучних голодів 1921 – 1923 рр., 1946 – 1947 рр.

 

 

ЗВЕРНЕННЯ ВСЕСВІТНЬОГО КОНГРЕСУ ДОСЛІДНИКІВ ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ УКРАЇНЦІВ ДО УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ, УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, УРЯДІВ І ПАРЛАМЕНТІВ КРАЇН СВІТУ ТА  МІЖНАРОДНОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ

 

Учасники Всесвітнього конгресу дослідників Голодомору-геноциду українців із числа державних та громадських діячів, представників української діаспори в США, вчених вищих навчальних закладів і наукових установ України, вітчизняних та іноземних експертів вшановують пам’ять понад десяти мільйонів українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках.

 

Дослідники і науковці закликають до відкриття й поширення історичної правди, надання всебічної правової та історичної оцінки злочинам тоталітаризму, засуджують маніпуляції історичною пам’яттю та громадською думкою, звертаються до українського суспільства і міжнародної спільноти об’єднати зусилля заради перемоги над диктаторським рашистським режимом та констатують:

 

– кремль вчинив масові вбивства українців з метою ліквідації національно-визвольного руху, знищення української нації та недопущення відновлення Української держави;

 

– сучасні наукові дослідження та проведені судові експертизи встановили, що в 1932-1933 роках комуністичний режим знищив 10,5 млн. українців, з них 4 мільйона дітей. Українське суспільство та міжнародна спільнота повинні також пам’ятати про знищення 3,5 млн. українців під час масового штучного голоду 1921-1923 років та 1,5 млн. українців під час масового штучного голоду 1946-1947 років;

 

– довготривале приховування особливо тяжкого злочину проти українців, поширення російських наративів в Україні та світі, незасудження злочинів тоталітарного режиму, призвело до чергової російської війни проти України та геноциду українців. Заявивши про «денацифікацію» та знищення Української держави, путін віддав наказ російсько-окупаційній армії знищувати український народ, інфраструктуру, міста та села України, вчиняти воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин геноциду;

 

– 13 жовтня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему «Подальша ескалація агресії російської федерації проти України» ухвалила Резолюцію, якою визнала путінський режим терористичним та запропонувала створити Міжнародний трибунал для переслідування злочину агресії росії проти України;

 

– 21 листопада 2022 р. Парламентська асамблея НАТО також визнала рф державою-терористом;

 

– 15 грудня 2022 року Європейський Парламент ухвалив Резолюцію до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років, якою визнав Голодомор геноцидом Українського народу;

 

– 13 жовтня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила історичну резолюцію, якою російського президента путіна визнано диктатором, а його режим – диктаторським.

 

Учасники Всесвітнього конгресу дослідників Голодомору-геноциду українців прийняли рішення:

 

1. Звернутися до Президента України та Верховної Ради України, щодо прийняття Закону про кримінальну відповідальність за заперечення злочину Голодомору-геноциду українців 1932-1933 років.

 

2. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення неухильного виконання Резолюції 1481 Парламентської асамблеї Ради Європи «Необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів» від 25 січня 2006 року, в якій закликано надати нову оцінку історії комунізму, чітко відмежуватись від злочинів тоталітарних комуністичних режимів та однозначно їх засудити.

 

3. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України забезпечити неухильне виконання Резолюції Європейського Парламенту від 15 грудня 2022 р., в якій  Європарламент закликав країни Європейського Союзу, державні та приватні установи, все громадянське суспільство активно засуджувати та спростовувати усі спроби спотворення історичних фактів чи маніпулювання громадською думкою в Європі через фальшиві історичні наративи, які сфабриковані та поширюються для підтримки ідеології та виживання злочинних тоталітарних режимів. Закликати рішуче засудити всі форми тоталітаризму, злочини  комуністичного тоталітарного режиму та надати їм нову історичну і правову оцінку.

 

4. Звернутися до Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України з пропозицією розробити спільно з громадськістю програму, мета якої – повне знищення російських наративів та інформування світової спільноти про злочин геноциду українців, вчинений кремлем, та його наслідки.

 

Учасники Всесвітнього конгресу закликають українське суспільство та міжнародну спільноту вшанувати пам’ять українців, яких знищив комуністичний тоталітарний режим під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923, 1946-1947 років.

 

Організаційний комітет Всесвітнього конгресу дослідників  Голодомору-геноциду українців

Україна, Київ, 7 листопада 2023 року