Ердоган розірвав контакти з Нетаньягу

18:28, 04.11.2023
Ердоган розірвав контакти з  Нетаньягу

Туреччина не розриває дипломатичних відносин з Ізраїлем, проте списує Нетаньягу з рахунків

Президент Туреччини, Реджеп Таїп Ердоган, оголосив у суботу, 4 листопада, що відмовляється від подальших контактів із прем'єр-міністром Ізраїлю, Беньяміном Нетаньягу, через Ізраїльські дії в Газі. 

 

Як інформує Україна молода, про повідомляє Al Arabiya.

 

"Нетаньягу більше не є тим, з ким ми можемо говорити. Ми його списали з рахунків", — цитують турецькі ЗМІ слова Ердогана.

 

При цьому Ердоган заявив, що Туреччина не розриває дипломатичних відносин з Ізраїлем.

 

"Повністю розірвати зв'язки неможливо, особливо в міжнародній дипломатії", — сказав Ердоган.

 

Ердоган пояснив, що з ізраїльською стороною розмовляє голова Національної розвідувальної організації  Туреччини Ібрагім Калін, який також веде переговори з Палестиною і ХАМАСом.

 

За словами Ердогана, що Нетаньягу несе головну відповідальність за насильство і "втратив підтримку своїх громадян".

"Що йому потрібно зробити, так це зробити крок назад і зупинити це", — заявив Ердоган.

 

Президент Туреччини також повідомив журналістам, що його іранський колега Ебрагім Раїсі відвідає Туреччину наприкінці листопада для проведення переговорів щодо Гази, і що він також візьме участь у саміті мусульманських країн в Ер-Ріяді пізніше цього місяця.

 

За даними Al Arabiya, виступаючи перед журналістами на зворотному шляху з Казахстану в п'ятницю, 3 листопада, Ердоган заявив, що не буде більше ніякої довіри до світової системи, якщо Ізраїль не буде зупинений і притягнутий до відповідальності за те, що Ердоган назвав "військовими злочинами і порушеннями прав людини".

 

Заявs Ердогана прозвучали через тиждень після того, як Ізраїль заявив, що "переоцінює" свої відносини з Анкарою через дедалі гарячішу риторику Туреччини щодо війни між Ізраїлем і ХАМАСом.

 

Раніше Ізраїль відкликав усіх дипломатів з Туреччини та інших країн регіону з міркувань безпеки.

 

25 жовтня Реджеп Ердоган заявив, що Анкара не вважає ХАМАС терористичною організацією і висловив готовність Туреччини. стати державою-гарантом для Палестини.

 

Як повідомляла УМ, президент  Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зробив скандальну заяву, в якій заперечив, що угруповання ХАМАС є терористичною організацією.На його думку, вони лише ведуть боротьбу за свій народ і землю.