Федір Веніславський нахвалює плани щодо смартмобілізації

17:05, 03.11.2023
Федір Веніславський нахвалює плани щодо смартмобілізації

Мінцифра пропонує чимало смарт-новинок під час війни заради Перемоги. (facebook.com/mintsyfra)

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник президента у ВР Федір Веніславський вважає, що ініціатива Мінцифри щодо запуску проєкту «смартмобілізація» допоможе мінімізувати корупційні ризики.

 

Як інформує Україна молода, про це Веніславський сказав під час пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ».

 

"Пропозиція Мінцифри - це дійсно чудова ініціатива. Я вважаю, що загалом в сфері цифровізації Україна демонструє дуже гарні приклади для інших країн світу. Буквально на минулому тижні у нас були представники оборонного комітету парламенту Швеції і вони висловлювали своє захоплення тим, що навіть під час війни Україна впроваджує цифрові технології, в тому ж числі, у питання мобілізації", - пояснив він.

 

Нардеп наголосив, що будь-які цифрові технології мають дві ключові цілі:

 

"Перше - уникнути чи мінімізувати корупційні ризики. Як тільки ми дистанціюємо людину, яка повинна виконувати якийсь обов'язок або отримати якусь послугу, і того, хто таку послугу надає, одразу зникає спокуса корупційних ризиків".

 

Тоді як другою складовою, на його дмку, є максимальне спрощення мобілізаційних процедур, адже за допомогою ініціативи Мінцифри військовозобов'язаний призовник зможе через свій персональний електронний кабінет вказати максимально повну інформацію з точки зору його освіти, професії, сімейного стану, стану здоров'я, вказати ті підстави, які можуть бути використані як підстави для відстрочки від призову по мобілізації, вказати ту військовооблікову спеціальність, до якої має хист.

 

"Це буде максимально повно враховувати саме індивідуальні особливості того чи іншого військовозобов'язаного. Відповідно, якщо людина бажає служити, наприклад, в аеромобільних військах, а її направляють в інший вид військ, то це і дискомфорт для нього, і не зовсім коректно", - додав обранець.

 

Також пан Веніславський наголосив, що наразі підстав для радикальних змін законодавства щодо мобілізації в Україні немає.

 

Він нагадав, що ТЦК та СП - це фактично структура Збройних Сил України, якими керують офіцери, що мають підпорядкованість по вертикалі до головнокомандувача Збройних Сил.

 

"Тому, якщо керівники сектору безпеки і оборони вважатимуть, що є якісь підстави для збільшення кількісних чи якісних показників мобілізованих громадян України, то вони на сьогодні мають всі можливості для того, щоб це зробити в рамках чинного законодавства", - додав нардеп.

 

Як повідомляла «УМ», Мінцифри планує запустити смартмобілізацію: рекрутингову платформу для поповнення війська.

 

Водночас, паралельно Міноборони планує реформувати ТЦК та СП за критерієм справедливості.