Міноборони реформує ТЦК за критерієм справедливості

18:05, 01.11.2023
Міноборони реформує ТЦК за критерієм справедливості

Концепція реформи ТЦК передбачає зміни в попередньому відборі військових, оповіщенні та призові за мобілізацією. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Міністерство оборони планує внести зміни у роботу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

 

Нова концепція реформи розроблена для поліпшення їхньої діяльності та підвищення ефективності. 

 

Як повідомляла Україна молода, про це повідомляє Forbes.

 

Концепцію реформи розробили ще у червні 2023-го.

 

"Ми найняли бізнес-аналітиків у червні, ще до скандалу з одеським військкомом, щоб створити концепцію реформи", – сказав виданню один із колишніх топпосадовців Міноборони.

 

У той же час із ідеєю прийшла Мінцифри, яка хотіла розвʼязати свою задачу з мобілізацією операторів дронів для проєкту "Армія дронів", додав він.

Концепцією реформи займалася попередня команда Міноборони. Результат їхньої роботи – презентація на 16 аркушів із детальними проблемами ТЦК і способом їх вирішення, яка є в розпорядженні Forbes.

 

Концепція реформи ТЦК передбачає зміни в способі обліку військовозобов’язаних, попередньому відборі військових, оповіщенні, призові за мобілізацією та ще чотирьох складових. Критерії оцінки: захист прав і свобод у процесі мобілізації, справедливість, якість, кількість та протидія корупції.

 

Зі зміною команди реформа продовжилася, сказав співробітник Міноборони на правах анонімності, який ознайомлений із темою, але не уповноважений коментувати її публічно.

 

У концепції реформи перераховуються проблеми із попереднім відбором військових – ручна обробка даних і формальні критерії. Автори пропонують автоматизувати відбір та створити систему рекрутингу. Останнє передбачає вебпортал з вакансіями та цивільні рекрутингові агенції з підбору.

 

Зазначається, що анонсована очільником Мінцифри Михайлом Федоровим смартмобілізація перегукується з ідеями Міноборони щодо відбору військових.

 

"Смартмобілізація", яку заявив Федоров, це його ідея рекрутингу для операторів-дронів, – сказав колишній топпосадовець із Міноборони. – Реформа, яку веде Міноборони, набагато комплексніша і ширша". Просто Міноборони "гірше бігає" з презентаціями, додав він.

 

Як повідомлялося, в Україні готуються до запуску проєкта так званої смартмобілізаціі. Це дасть змогу громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони хочуть мобілізуватися. Пілот проєкту планується до запуску "через місяць-два". Спочатку він буде розрахований на операторів дронів.

 

Як повідомляла УМ, Мінцифри працює над пілотним проєктом «смарт-мобілізації», де бажаючі добровольці самостійно (без ТЦК та СП) обиратимуть собі військову спеціальність та долучатимуться до лав Сил оборони.