До чого довела дружба Нетаньяху з терористом путіним. Завершення

16:26, 18.10.2023
До чого довела дружба Нетаньяху з терористом путіним. Завершення

Стамбул. Великий палестинський марш на підтримку Палестини.

ЗАВЕРШЕННЯ. Початок читайте за посиланням

 

Рекомендації, до яких не прислухалися

 

У жовтні 2022 року я публічно рекомендував Ізраїлю і США знищити заводи з виробництва ракет і підземні цехи зі зборки  безпілотників, розташованих на території Ірану, Сирії і в секторі Газа.

 

Також застеріг керівництво США і Державу Ізраїль, що Іран за допомогою росії досяг таких успіхів у збагаченні урану, що впродовж 2-3-х місяців може завершити  виготовлення однієї ядерної боєголовки. Він рекомендував США й Ізраїлю негайно вжити невідкладних ПРИМУСОВИХ заходів, які включають нанесення нищівних превентивних ударів по ядерним об’єктам Ірану для того, щоб він не встиг створити ядерну бомбу, що стане світовою катастрофою!

 

На цю тему читайте: 1). «Нові цілі путіна: знищити єврейські святині в Україні в обмін за отримані іранські безпілотники».

2). «Як знищити зміїні кубла іранських «шахідів»

 

У березні ц. р. голова Об'єднаного комітету начальників штабів, генерал США Марк Міллі заявив, що Іран, при бажанні, може за дуже короткий час стати ядерною державою. На створення ядерної зброї йому знадобиться лише кілька місяців, повідомляє The Wall Street Journal.

«Іран може виготовити розщеплюваний матеріал для ядерної зброї менш ніж за два тижні, і для виготовлення реальної ядерної зброї знадобиться ще кілька місяців», - сказав генерал Міллі у вступній заяві до Палати представників Конгресу США.

 

1 жовтня 2023 року міністерство оборони США заявило, що Іран має достатньо ресурсів, щоб створити ядерний пристрій менше, ніж за два тижні. Про це йдеться у щорічній доповіді Пентагону "Стратегія протистояння зброї масового ураження".

 

Якщо режим Тегерана вирішить, що терміново потрібна ядерна зброя, йому знадобиться не більше двох тижнів на створення ядерного пристрою, йдеться у доповіді.

«За наявними оцінками, Іран ще не займається реалізацією програми створення ядерної зброї найближчим часом, проте має можливість менш ніж за два тижні виробити достатньо розщепленого матеріалу для створення ядерного пристрою», – стверджують у Пентагоні.

 

Крім того, США вважають, що Іран не дотримується своїх зобов'язань щодо контролю за хімічною зброєю, оскільки він не надав повної декларації об'єктів з виробництва хімічної зброї, як того вимагають чинні угоди.

 

На мою думку, благословити воєнну операцію ХАМАС «Повінь Аль-Акса» проти Ізраїлю 7 жовтня, Іран міг лише за умови, що він уже виготовив ядерний пристрій для виготовлення реальної ядерної бомби, яку у разі необхідності застосує проти Ізраїлю. Іран також заручився підтримкою путіна у війні з Ізраїлем. 

 

Інформація для роздумів

 

Сьогодні на планеті Земля проживає 8 млрд 45 млн людей, з них:

1,6 млрд є МУСУЛЬМАНАМИ, що складає 23,4% населення світу;

2,2 млрд людей вважає себе ХРИСТИЯНАМИ або 33,4% жителів;

15,2 млн ЄВРЕЇВ (0,19%), з них в Ізраїлі проживає 9 млн.  

 

Ставлення до євреїв у світі

 

В абсолютній своїй більшості мусульманський світ НЕНАВИДИТЬ євреїв і поставив за мету знищення Держави Ізраїль і вигнання євреїв з арабських земель.

 

У лютому 2012 року Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пообіцяв «вирізати Ізраїль як ракову пухлину». Він висловив упевненість в тому, що палестинські араби в стані повалити «окупаційний режим Ізраїлю», а Іран допомагатиме їм у цьому всіма можливими способами. Було особливо підкреслено, що іранці будуть готові допомагати «будь-якій групі», яка внесе свій внесок у боротьбу з сіонізмом.

 

Через три роки Аятола Алі Хаменеї запевнив, що Ізраїль не переживе наступну чверть століття і закликав на священну боротьбу із «сатанинськими» США, повідомило CNN 11 вересня 2015 року.

«Я б сказав Ізраїлю, що він не проживе наступні 25 років. Якщо дасть Аллах, то через чверть століття на Землі не буде такого явища, як сіоністський режим. До тих пір бойовий джихадський дух не дасть і хвилини спокою сіоністам», - написав Хаменеї на своїй сторінці в Twitter.

 

Глава оборонного відомства Ірану Амір Хатамі у березні 2021 року заявив про готовність зруйнувати ізраїльські міста Хайфа і Тель-Авів. «Сіоністи знають, що якщо вони зроблять якусь дурницю, ми перетворимо Тель-Авів і Хайфу в попіл», – пригрозив Хатамі.

 

Один із лідерів терористичної організації ХАМАС Халід Машаль 11 жовтня виступив Із закликом до всіх мусульман світу — «влаштувати євреям справжній погром, у рамках джихаду», про що повідомили ізраїльські ЗМІ.

Машаль закликав усюди «повторювати дії ХАМАСу 7 жовтня». Дата «всесвітнього єврейського погрому» була визначена на 13 жовтня (п’ятниця).

 

Туреччина є мусульманською країною і членом НАТО. Вона підтримує незалежність Палестини (з населенням понад 5,5 млн чоловік), проголошену 15 листопада 1988 року.

Хотів запропонувати вам послухати фрагмент виступу президента Туреччини Реджепа Тайїна Ердогана на спільному засіданні парламенту і уряду про сутність режиму Ізраїлю.

За словами Ердогана,  Ізраїль є сіоністською фашистською державою, країною окупантів і злочинців, які застосовують практику переслідування і постійного залякування мусульман і палестинців та християн, які відвідують священні місця Єрусалиму — історичного міста Палестини.

 

                           Скріншот з виступу президента Туреччини Ердогана на відео в ютубі

 

На жаль відео виступу президента Туреччини Ердогана на ютубі стало недоступним через декілька днів після його появи. Ось вам і свобода слова, коли видаляють виступ навіть президента країни – члена НАТО, який носить критичний, антиізраїльський характер.

 

14 жовтня в Стамбулі відбувся так званий «Великий палестинський  марш на підтримку Палестини», в якому взяло участь понад сто тисяч чоловік. В акції брали участь син і донька президента Туреччини —  Білал Ердоган і  Есра Албайрак, а також колишні й чинні турецькі політики. Учасники пропалестинського заходу пройшли маршем і помолилися в мечеті Айя-Софія. Про це повідомляє турецьке державне агентство Anadolu.

 

В центрі Лондона тисячі пропалестинських демонстрантів пройшли «Маршем за Палестину». Як повідомляє Sky News, жителі Великої Британії вийшли на акцію з метою підтримки Палестини, яка відбулася біля посольства Ізраїлю в Лондоні. Загалом її підтримало близько 5 тисяч людей.

 

Учасники розмахували прапорами Палестини і плакатами з гаслами «Свободу Палестині», «Санкції проти Ізраїлю» та «Припиніть озброювати Ізраїль», а також скандували: «Від річки й до моря Палестина буде вільною» та «Руки геть від мечеті Аль-Акса».

 

Протестувальники тримають плакати під час пропалестинської демонстрації в Лондоні, субота, 14 жовтня 2023 року на підтримку палестинців, що постраждали у війні між Ізраїлем і ХАМАС. Фото: AP/Kin Cheung

 

На думку одного з учасників акції Абдула Таріка, нинішнє загострення арабо-ізраїльського конфлікту пов'язане із багаторічним обмеженням прав палестинців із боку Ізраїлю.

 

«Цей конфлікт не можна вирішити, доки Ізраїль одноосібно контролює Єрусалим. Ми хочемо мати доступ до мечеті Аль-Акса, можливість жити на своїй визнаній на міжнародному рівні території. ХАМАС вчиняє жорстоко, але це відчайдушні міри. Ми хочемо бути почутими. Нам потрібні рівні права», – сказав чоловік.

На місці проведення демонстрації були присутні близько 100 поліцейських, які не чинили затримань.

 

                                      Акція на підтримку ХАМАСу в Лондоні / Фото: SkyNews

 

Акції на підтримку Палестини також відбулися в інших великих британських містах, зокрема в Манчестері, Ліверпулі та Глазго.

Мітинги і демонстрації на підтримку Палестини відбулися майже по всій Європі, в США, Великій Британії, Канаді, Австралії, Пакистані, Ірані, Лівані, Йорданії, Ємені та інших країнах.

 

Прихильники дій ХАМАСу вийшли на вулиці багатьох канадських міст: Торонто, Ванкувера, Монреаля, Вінніпега, Калгарі та Галіфакса. Прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо різко засудив усіх, хто вийшов на хід із палестинськими прапорами. Як відомо, Канада одразу підтримала Ізраїль та право країни на захист.

 

Пропалестинські демонстранти вийшли на вулиці в центрі Торонто та пройшли до консульства Ізраїлю в Торонто в День подяки після смертоносних боїв на Близькому Сході, які тривали протягом вихідних.

 

Протестувальники зібралися на площі Натана Філіпса перед будівлею мерії Торонто в понеділок вдень. Багато з них були одягнені в палестинські прапори або розмахували ними. Мітингувальники скандував: «Від річки до моря Палестина буде вільною». На одній із табличок було написано: «Окупація – це злочин, опір – це відповідь».

 

           Активісти в Монреалі, які підтримують Палестину. Фото: The Canadian Press

 

Шейла Маттар, 53-річна канадка палестинського походження, вирішила не відвідувати демонстрацію в Торонто, оскільки вважає, що для канадців заборонено виявляти підтримку Палестині.

Жінка часто утримується від розмов про політику з друзями, які навіть не підозрюють, що вона наполовину палестинка. Її батько виріс у місті Хайфа, але його сім'ю вигнали з дому в 1948 році, а її дідуся застрелили ізраїльтяни біля свого під'їзду майже через два десятиліття, - сказала Маттар.

 

Спікери на мітингу повторювали, що вони тут не для того, щоб поширювати ненависть до євреїв, а для того, щоб виступати за звільнення Палестини.

 

На тлі воєнного конфлікту між Ізраїлем і палестинським ХАМАС у  декількох містах США, таких як Нью-Йорк, Атланта, Чикаго, Флорида та Вашингтон, відбулися мітинги на підтримку Ізраїлю та Палестини. Під час деяких з них між прихильниками обох сторін виникли конфлікти. Про це повідомляє Hindustan Times

 

                                        Мітинг на підтримку Палестини у США / Фото Hindustan Times

 

Наприклад у Флориді на мітингу у Форт-Лодердейлі сталася бійка між ізраїльськими прихильниками та протестувальниками, які підтримують дії Палестини. Було помічено, як протестувальники з прапорами з обох сторін били один одного, коли поліція Флориди намагалася втрутитися.

 

У Німеччині 8 жовтня, напередодні мітингу на знак солідарності з Ізраїлем, який став жертвою нападу бойовиків палестинського руху ХАМАС, в берлінському районі Нойкельн, де проживають здебільшого мігранти, пройшла низка антиізраїльських мітингів на підтримку ХАМАС.

 

За даними DW, у берлінському районі Нойкельн зібралися мітингувальники, які вигукували антиізраїльські гасла та частково приховували свої обличчя за масками. Поліція розігнала мітинг, затримавши для перевірки документів близько 40 людей. Як результат, порушено 6 кримінальних справ через опір посадовим особам і 36 адміністративних справ через відмову розійтися.

 

                                          Поліція розганяє демонстрантів у Нойкельні / Фото: DPA

 

Частину вулиці, де проходили антиізраїльські мітинги берлінці називають «Сектором Гази», оскільки тут з 70-х років живуть ліванці і палестинці, які не мають громадянства, що втекли від громадянської війни в Лівані. Так що відтоді минуло вже понад 50 років, але не про яку інтеграцію і мови немає.

 

ЗАУВАЖУ, що Палестину як незалежну Державу ВИЗНАЛИ 138 із 193 країн-членів  ООН. Проте Держава Палестина до цього часу не отримала статусу повноправного члена ООН, оскільки не признана трьома державами — постійними членами Ради безпеки ООН (США, Велика Британія, Франція). 

 

Ізраїль вважає, що Держави Палестина в дійсності не існує, оскільки у неї відсутня визначена територія і діючий на ній ефективний уряд.

 

ХРИСТИЯНСЬКИЙ СВІТ, м’яко кажучи, НЕ ЛЮБИТЬ євреїв за те, що вони розіп’яли сина Божого Ісуса Христа і за їх лихварські, нахабні, брехливі риси характеру, який у євреїв називається «хуцпа».

 

В Європі здебільшого ЗНЕВАЖЛИВО і, навіть зі ЗЛІСТЮ ставляться до євреїв. Прояви антисемітизму, в тому числі насильницького характеру, на Європейському континенті зростають із року в рік, що змушує євреїв переселятися в інші країни, в основному до США. До Ізраїлю євреїв повертається мало.

 

Про це йдеться в оприлюдненій у листопаді 2021 року Європейським Союзом доповіді — дослідження антисемітських інцидентів і проявів протягом останніх десяти років (2010-2020 рр.), 

 

«Іран і росія потрібні один одному»

 

Іранський релігійний фанатик аятола Хаменеї на зустрічі з російським кривавим диктатором путіним заявив, що росія в Україні протистоїть Північноатлантичному альянсу, і що якби Москва не вторглася в Україну, НАТО нібито сам почав би війну проти рф. Про це повідомляло державне інформагентство Ірану IRNA.

 

Хаменеї заявив, що останні події у світі показали, що Іран і росія «потрібні один одному». Він зазначив, що наявні численні угоди між країнами в галузі газу та нафти треба реалізувати.

 

Аятола назвав безумовною співпрацю двох країн у контексті санкцій США і торкнувся війни росії проти України.

 

«Війна за фактом жорстка річ і Ісламська республіка Іран не рада загибелі невинних людей. Однак у вашому випадку, якби ви не придумали ініціативу, інша сторона зі своєю ініціативою почала б війну», – сказав Хаменеї путіну.

 

Хаменеї також заявив, що Захід проти сильної росії, та назвав НАТО «небезпечною організацією». «Якщо дорога НАТО буде відкрита, ця організація не побачить жодних перешкод перед собою, і якби ви не протистояли їй в Україні, то вона сама почала б війну під приводом Криму», – зауважив аятола фюреру путіну, у яких руки по лікті в крові.

 

Аятола також торкнувся теми Сирії, заявивши, що позиція воєнного злочинця путіна «чудова», а США мають бути «вигнані» з цієї країни.

 

«І ви, і наш президент — серйозні люди, тому рівень співробітництва у цей період має досягти найвищого ступеня», – сказав ісламський терорист, звертаючись до кремлівського терориста путіна.

 

По суті, ісламський релігійний фанатик Хаменеї (як і москальський піп кіріл) благословив путіна на вбивство і гвалтування українських дітей, жінок, знищення релігійних пам’ятних святинь, дитячих садків, шкіл, лікарень, житлових будинків та цивільної інфраструктури, яка забезпечує нормальне життя людей.

 

Іран сьогодні — це релігійний фашизм, а путінська росія — фашистський «руZZкій мір», які страшніші за гітлерівський нацизм.

 

Іранський і рашистський авторитарні режими ненавидять лютою ненавистю євреїв і українців, НЕ визнають верховенство права, демократичних виборів, демократію і свободу в цілому.

 

Мета цих режимів одна. В Ірану — ЗНИЩИТИ Державу Ізраїль, а євреїв перетворити у «попіл». У путіна — ЗНИЩИТИ українську державність і етнічних українців, а територію України приєднати до росії. Без України російська імперія МЕРТВА!

 

Останні події на Близькому Сході засвідчили, що цілі Ірану і росії щодо Ізраїлю одні і ті ж — ліквідація ізраїльської Держави.

«Я тебе породив, я тебе і вб’ю!» — Державу Ізраїль створив  Радянський Союз Сталіна, правонаступником якого проголосила себе росія, яку понад 20 років очолює диктатор-сталініст путін. Після воєнної атаки ХАМАСу антиєврейські (антисемітські) інформаційні прояви в росії і багатьох країнах світу досягли піку, після яких можуть бути масові єврейські погроми.

 

Атакою ХАМАС на Ізраїль терорист путін досягнув однієї із своїх міжнародних цілей –— світ колотить від політичної нестабільності. У світі почалися терористичні прояви і масові антиєврейські (антисемітські) рухи на підтримку Палестини.

 

На засіданні комітету Держдуми РФ з питань бюджету та податків 16 жовтня, голова російського мінфіну Антон Силуанов вперше за час широкомасштабного вторгнення його країни в Україну на публічному рівні розкрив інформацію про джерело постачання безпілотників.

 

«Сьогодні безпілотники в основному всі з Китайської народної Республіки. Вдячні нашим партнерам. Але потрібно розвивати власну ресурсну базу, гроші необхідні виділені», - заявив Силуанов.

 

Це прозвучало в контексті анонсування нової програми росії щодо створення бази з виробництва безпілотних літальних апаратів.

Можна констатувати: світова вісь ЗЛА — Росія-Білорусь-Іран-Сирія-Північна Корея-Китай остаточно проявилася.

 

Зазначене повинно бути враховане США і Великою Британією при вирішенні «єврейсько-палестинського питання», ролі путінської росії в СТВОРЕННІ і ПІДТРИМЦІ ісламського терористичного руху на Близькому Сході і в Африці та релігійного фашизму в Ірані.

 

На мою думку, зустріч лідерів росії і Китаю у Пекіні 18 жовтня і візит в цей же день президента США до Ізраїлю і Йорданії стане кульмінацією і розв’язкою воєнного конфлікту на Близькому Сході. ХАМАС повинен бути ЗНИЩЕНИМ!

 

Напередодні візиту Байдена Блінкен провів більш ніж семигодинну  зустрічі з Військовим кабінетом Ізраїлю. Остання зупинка держсекретаря в Ізраїлі є частиною його туру сімома країнами Близького Сходу, оскільки Ізраїль, здається, готовий до наземного вторгнення в Газу, а конфлікт загрожує перекинутися на інші частини регіону.

 

Під час свого візиту Байден «почує від Ізраїлю, як він проводитиме свої операції таким чином, щоб звести до мінімуму жертви серед цивільного населення та забезпечити надходження гуманітарної допомоги до мирних жителів Гази у спосіб, який не принесе користі ХАМАС», – сказав Блінкен.

За словами Блінкена, під час свого візиту в середу (18 жовтня) Байден «знову підтвердить солідарність Сполучених Штатів з Ізраїлем і нашу залізну відданість його безпеці».

 

«Президент Байден знову дасть зрозуміти, як він однозначно робив після вбивства ХАМАСом понад 1400 людей, у тому числі щонайменше 30 американців, що Ізраїль має право і справді зобов’язаний захищати свій народ від ХАМАС та інших терористів і запобігати майбутньому атак», - сказав Блінкен.

Президент США «продовжить тісно співпрацювати з нашими ізраїльськими партнерами, щоб забезпечити звільнення заручників, захоплених ХАМАСом, включаючи чоловіків, жінок, маленьких дітей, тих, хто пережив Голокост, і американських громадян», – сказав Блінкен.

 

Окрім візиту в Ізраїль у середу, президент Байден також відвідає Йорданію — найближчого важливого союзника США. Там він зустрінеться з групою лідерів Близького Сходу, включаючи короля Йорданії Абдаллу II, президента Єгипту Абдель Фаттаха ас-Сісі та президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса.

 

Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки, сказав журналістам, що основна увага під час візиту Байдена в Йорданію буде зосереджена на гуманітарній допомозі на тлі поглиблення кризи. За словами Кірбі, вся поїздка триватиме «впродовж одного дня».

Напередодні Байден заявив, що «Ізраїль має знищити терористичне угруповання ХАМАС, проте потрібно зберегти палестинську державу і владу».

 

ДОВІДКА.

Сектор Гази або Смуга Гази — територія на березі Середземного моря, виділена ООН для арабської держави Палестини, окупована з 1948 по 1967 роки Єгиптом, а після Шестиденної війни 1967 по 2005 рік — Ізраїлем. Разом із Західним берегом річки Йордан утворює Палестинську Автономію. 

 

Цей район вважається одним із найбільш густонаселених у світі. Довжина Сектора Гази становить 54 км, ширина — 12 км. При цьому на площі 363 кв. км проживає близько 2 млн палестинців. Головним джерелом доходів для місцевих жителів був експорт сільськогосподарської продукції, переважно цитрусових, до Ізраїлю. Проте після початку «інтифади Аль Акса» у 2001 році Ізраїль практично закрив кордони.

 

Міста Сектора Гази: Абасан, Бейт-Ханун, Газа (Аза), Дір ель Балах, Рафах (Рафіах), Хан Юнес (Хан Юніс), Джабалія.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ із району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, щозавершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази.

 

На перших, проведених 25 січня 2006 року на території Гази, «демократичних» виборах у Палестинську законодавчу асамблею (парламент) терористична організація ХАМАС несподівано отримала 74 зі 133 місць, що стало причиною міжнародної кризи. Після перемоги ХАМАС «відмовився визнати раніше укладені палестинцями угоди з Ізраїлем». У результаті Ізраїль продовжив збройні удари по сектору й арешти палестинців, включно з членами «палестинського парламенту та уряду», а міжнародні банкіри почали фінансовий бойкот Палестини.

 

ХАМАС опинився в конфронтації з ФАТХ, з представників якого переважно складався уряд автономії, а також продовжив обстріл території Ізраїлю. Бойовики ХАМАС полонили ізраїльського солдата, що стало приводом для початку військової операції Ізраїлю в Секторі Гази.

 

У лютому 2007 року між керівниками ФАТХ і ХАМАС була досягнута угода про палестинську єдність і створено коаліційний уряд. Тристоронні переговори між США, Палестинською Автономією та Ізраїлем закінчилися безрезультатно. За підтримки Ізраїлю і США лідер ФАТХ Махмуд Аббас спробував потіснити ХАМАС, але в червні 2007 року ХАМАС, у результаті боїв, захопив владу в Секторі Гази. У відповідь глава Палестинської автономії, лідер угрупування ФАТХ Аббас 14 червня заявив про розпуск уряду, у якому переважав ХАМАС, ввів режим надзвичайного стану в регіоні і на словах узяв всю повноту влади у свої руки. Експерти заговорили про розкол Палестини на два ворожих утворення.

 

Лідер ПА Махмуд Аббас створив новий уряд на Західному березі річки Йордан і визнав бойовиків ХАМАС терористами.

У жовтні 2007 року Ізраїль оголосив Сектор Гази «ворожим державним утворенням» і поглибив його економічну блокаду, періодично відключаючи подачу електроенергії, припиняючи постачання енергоносіями тощо.

 

31 травня 2010 року відбулося захоплення ізраїльськими військовими шести суден у Середземному морі, що намагалися доставити у Сектор Гази гуманітарну допомогу всупереч встановленій Ізраїлем блокаді цього регіону (див. Захоплення «Флотилії свободи»). Декількачовнів з озброєними вогнепальною зброєю пропалестинськими активістами (близько 600 осіб, переважно громадяни Туреччини), членами Європейського парламенту та правозахисних організацій отримали назву «Флотилія свободи» (англ. Freedom Flotilla). Під час штурму судна загинуло 9 осіб, ще 60 отримали поранення, у тому числі й ізраїльські військові. Вбивство представників гуманітарних організацій викликало хвилю протестів по всьому світі та засуджень дій Ізраїлю, як у ООН, так і урядами декількох країн світу. Ізраїль, своєю чергою звинуватив організаторів акції у провокації.

 

У п'ятницю 16 листопада 2012 року ізраїльські війська атакували з повітря близько 150 цілей на території сектора Гази. Авіаційні нальоти на Сектор Гази стали відповіддю на численні ракетні обстріли ізраїльської території бойовиками руху ХАМАС. Зокрема, тільки столичному місту Газа було завдано не менше 15 ударів. Крім столиці, повідомлення про бомбування надійшли із північних міст Бейт-Хануна, Бейт-Лахії, а також із населених пунктів у центральній і південній частинах сектора Гази. Напередодні палестинцям вдалося вперше обстріляти найбільш населений центральний район Ізраїлю. Одна ракета впала у місті Рішон-де-Цюн, що за 60 кілометрів від північної межі сектору. Палестинськими ракетами був атакований Тель-Авів. З палестинської сторони за кілька днів обстрілів загинули 19 бойовиків і мирних жителів, з ізраїльської — троє мирних жителів, у чий будинок напередодні потрапила ракета.

 

17 листопада 2012 року авіація Ізраїлю завдала ударів по штаб-квартирі руху ХАМАС у секторі Гази. Свідки повідомляють, що будівлю майже повністю зруйновано. Днем раніше там гостював прем'єр-міністр Єгипту Хішам Канділь. За три дні операції загинуло щонайменше 29 палестинців і троє ізраїльтян.

18 листопада 2012 року вночі під ізраїльський обстріл Сектору Гази потрапили дві будівлі, у яких розміщувався ряд палестинських ЗМІ, а також місцеві офіси британських телеканалів ITN, Sky News та цілого ряду інших іноземних мовників.

19 листопада 2012 року Ізраїль відновив авіаудари по сектору Гази у відповідь на запуски ракет бойовиками руху ХАМАС по ізраїльській території з Гази. Ізраїльська влада пред'явила руху ХАМАС 36-годинний ультиматум. Ізраїль заявив, що якщо за цей час із сектора Гази не припинять запускати по Ізраїлю ракети, вони розширять воєнну операцію, заявив міністр фінансів Ізраїлю Юваль Штайніц.

 

В інтерв'ю ізраїльській армійській радіостанції «Ґалей Цагал» міністр підкреслив, що у випадку, якщо ХАМАС не припинить обстрілювати територію Ізраїлю й незаконно постачати Сектор Гази зброєю, справа може дійти до «повністю військового розв'язання» питання.

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС з Сектору Гази завдали масовану ракетну атаку по території Ізраїлю. Під обстріл потрапили Тель-Авів, Рішон-ле-Ціон, Бат-Ям, Кір'ят-Гат, Нетівот, Кфар-Сава, Ашкелон, Беер-Шева та Рамат-га-Шарон. Після чого відбулось вторгнення ХАМАС та захоплення ізраїльської військової бази, масові вбивства і захоплення заручників.

 

Лідер військового крила ХАМАС Мохаммед Дейф оголосив, що вони розпочали нову військову операцію проти Ізраїлю під назвою «Шторм (Повінь) Аль-Акса», у відповідь на напад Армія оборони Ізраїлю розпочала  операцію «Залізні мечі».

 

Того ж дня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив про припинення постачання електроенергії до Сектору Гази. Понад 60 % електроенергії Сектор Гази отримував саме від Ізраїлю.

 

                                       Парад бойовиків ХАМАС у Газі. 2017 рік (Chris McGrath / Getty Images).

 

Ввечері 7 жовтня Політико-безпековий (військовий) кабінет Ізраїлю оголосив: «Війна, нав’язана державі Ізраїль через смертоносний терористичний напад із Сектора Газа, почалася 7 жовтня 2023 року о 06:30» і затвердив «воєнний стан» в країні.

 

Рішення, прийняте Військовим кабінетом, надає йому правовий статус відповідно до пункту 40 Основного закону про уряд, що країна не може розпочати війну без рішення уряду.

 

За повідомленням Армії оборони Ізраїлю в результаті проведених  операцій в секторі Газа були вбиті голова Ради ХАМАС Мазіні, який керував терористичною діяльністю проти Ізраїлю, командира бойовиків Біллала аль-Кедру, який керував жорстокими нападами на кібуци на кордоні з сектором Газа і одного з високопоставлених командирів ХАМАС Муатаза Іда.   

 

ВИСНОВКИ:

 

1). Масштабний воєнний напад ХАМАС на Ізраїль — не є класичною терористичною атакою або військовим конфліктом між ХАМАСом і Ізраїлем.

 

Це ВОЄННА ГЕОПОЛІТИЧНА ОПЕРАЦІЯ (АГРЕСІЯ) ХАМАСу, за якою стоїть російська федерація («війна під чужим прапором»), з елементами терору (захоплення заручників), яка викликала передбачувані геополітичні наслідки і різкі негативні емоційні психологічні настрої серед мусульман і християн по всьому світу, що призвело до масштабної суспільно-політичної дестабілізації на планеті Земля. Те, чого добивається воєнний злочинець путін.

 

Це не є також лише війною між «ворожим державним утворенням ХАМАС» і Державою Ізраїль.

 

Це продовження ВІЙНИ арабського (мусульманського) світу проти євреїв (юдеїв), яка почалася з моменту проголошення євреями Держави Ізраїль 14 травня 1948 року на захоплених ними землях Палестини за рішенням ООН (резолюція ГА ООН від 29 листопада 1947 року, прийнята 33 голосами «за», 13 «проти», 10 утрималися).

 

2). Палестинський народ веде національно-визвольну війну за своє існування, повернення окупованих Ізраїлем земель, свого споконвічного історичного міста Єрусалим і отримання  Палестиною повноправного статусу члена ООН. За даними закордонних джерел ХАМАС підтримує понад 90% палестинців.

 

3). Визвольна війна повинна вестися усіма доступними силами і засобами проти армії і каральних структур країни агресора-окупанта, а не проти її мирних жителів.

 

4). Тероризм у будь-яких проявах і формах повинен бути засуджений всіма країнами-членами ООН.

 

ХАМАС є терористичною організацією і підлягає ЗНИЩЕННЮ як і будь-яка інша терористична організація або окремий терорист.

Режим путіна є ТЕРОРИСТИЧНИМ і підлягає ЗНИЩЕННЮ разом з путіним як Усама бен Ладен.

 

                                    Терорист-вбивця путін підлягає знищенню як Усама бен Ладен.

 

5). За підтримки США Держава Ізраїль стала сьомим членом ядерного клубу разом з США, Росією, Китаєм, Індією, Великою Британією і Францією. 

 

Гарантією безпеки існуванню Держави Ізраїль є те, що він — основний стратегічний союзник США поза НАТО (Major Non-NATO Ally, MNNA), який визначений на законодавчому рівні у 1989 році. Він передбачає фінансову підтримку у закупівлі озброєння, поставки військового майна, — спільні військові навчання, однак не тягне за собою зобов’язання (це право!) США щодо захисту цих партнерів у випадку нападу на них ззовні.

 

Однією з перших держав, яка змогла отримати цей статус, став Ізраїль (деякі експерти вважають, що саме під нього цей формат і був  створений). Зараз нараховується 17 основних союзників США поза НАТО в усіх куточках та регіонах світу.

 

На сьогодні серед 17 MNNA лише чотири союзники можуть розраховувати на військову допомогу США у випадку нападу — Японія, Південна Корея, Австралія та Філіппіни. До того ж слід зауважити, що безпекові зобов’язання США щодо цих країн визначаються не статусом MNNA, а двосторонніми договорами про взаємну оборону.

 

Країни, які визначені головними союзниками, що не входять до НАТО, мають право на різні переваги, серед яких треба відмітити участь у певних антитерористичних ініціативах, пріоритет в отриманні надлишку військового майна, обладнання та бойової техніки, включно до морських кораблів. Серед основних переваг також слід зазначити, що корпорації чи компанії країни, яка має статус союзника США, можуть робити заявки на певні контракти Пентагону щодо ремонту та обслуговування військової техніки за межами Америки.

 

Впродовж останніх 10 років я неодноразово публічно звертався до політичного керівництва країни з обгрунтованими пропозиціями, щоб воно офіційно звернулося до США  з клопотанням надати Україні статус основного  стратегічного союзника США поза НАТО (Major Non-NATO Ally, MNNA) і підписали зі Сполученими Штатами двосторонній договір про взаємну оборону (за аналогією з Японією, Південною Кореєю, Австралією і Філіппінами).

 

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО, Герой України, кавалер ордену ООН «Діяння на благо народів», медалі ЄС “Європа – союз цінностей”, народний депутат України ІІ-VІ скликань, член ПАРЄ (2006-2010), почесний голова СОУ, генерал-лейтенант