Осінній Рамштайн: Данія передасть Україні 45 танків Leopard і Т-72, США – Abrams

12:44, 19.09.2023
Осінній Рамштайн: Данія передасть Україні  45 танків Leopard і Т-72, США – Abrams

Україна незабаром отримає від США танки M1 Abrams.

Нову партію у 45 танків Україні передасть Данія — це будуть 15 модернізованих Т-72ЕА, а також 30 Leopard 1.

 

Як інформує УМ, про це 19 вересня заявив міністр оборони Троелс Лунд Поульсен під час зустрічі на американській військовій базі «Рамштайн» у Німеччині.

 

За його словами, танки Т-72ЕА можуть бути негайно включені до складу Збройних сил України, тоді як для використання Leopard українським військовим необхідна додаткова підготовка.

 

Данія вже надала Україні озброєння для ППО і танки Leopard сімейства 1 і 2. Також Данія навчає українських танкістів та пілотів винищувачів. Країна обіцяє у майбутньому передати Україні 19 літаків F-16.

 

На танки витратили частину з 5,8 мільярдів данських крон ($833 мільйони), які Данія надала Україні минулого тижня. Загальна сума розподілена на три етапи — 4,3 мільярда датських крон ($617 млн) виділені на цей рік, 1,4 мільярда ($209 млн) на 2024 рік та 52 мільйони ($7 млн) на 2025 рік.

 

У свою чергу міністр оборони США Ллойд Остін у цей же день у Німеччині на відкритті засідання контактної групи з питань оборони України заявив, що Україна незабаром отримає від США танки M1 Abrams.

 

«З часу нашої останньої зустрічі Сполучені Штати виділили додаткові пакети допомоги у сфері безпеки на загальну суму понад 2 мільярди доларів. Ці пакети включають терміново необхідні протиповітряну оборону, боєприпаси та обладнання для розмінування…

 

І я радий повідомити, що танки M1 Abrams, щодо яких Сполучені Штати раніше зобов'язалися, незабаром надійдуть в Україну», – сказав, зокрема, Остін.

 

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про намір відправити танки Abrams в Україну в січні.

 

Вона пішла на цей крок після кількамісячних наполягань на тому, що ці танки занадто складні й важкі в обслуговуванні та ремонті, щоб спонукати Німеччину до постачання її танків Leopard.

 

Перша партія танків Abrams, які США надають Україні, була схвалена до відправки на початку серпня.

 

В одному з останніх пакетів допомоги від США містяться снаряди зі збідненим ураном для Abrams.

 

Як повідомляла УМ, перші 10 танків Abrams до України прибудуть за два тижні.