Скандальна «верхівка»: САП скоротив прокурора по «справі Князєва», а нардепка Плачкова склала мандат

11:46, 13.07.2023
Скандальна «верхівка»: САП скоротив  прокурора по «справі Князєва», а нардепка Плачкова склала мандат

Народна депутатка, яка потрапила до Верховної Ради від проросійської політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Тетяна Плачкова складає депутатський мандат.

Посаду Олександра Омельченка, який займався справою ексголови Верховного суду Всеволода Князєва скоротили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

 

Як інформує УМ, про це сказав Омельченко у коментарі українським ЗМІ.

 

«Про те, що я уже не працюю у САП, я дізнався 3 липня, коли вийшов на роботу. Перед цим, 30 червня, я був у відпустці один день. Мене ознайомили з наказом про те, що посаду начальника першого відділу скорочено і у той же час утворено нову посаду – начальника першого відділу – заступника начальника управління підтримання публічного обвинувачення та представництва в суді САП, хоча така посада законом не передбачена.

 

Відбулося скорочення посади начальника першого відділу і одразу ж з’явилася вакансія начальника першого відділу — заступника начальника управління підтримання публічного обвинувачення та представництва в суді САП. По суті, це ніяке не скорочення, а просто мене позбавили посади», - сказав Омельченко.

 

Своє звільнення Омельченко пов’язує з конфліктом з очільником САП Олександром Клименком "з приводу певних розбіжностей у розумінні проведення процесуальної дії у справі Князєва".

 

"До цього будь-яких нарікань і претензій до моєї роботи не було. Підстав для скорочення посади також не було, оскільки у нас 11 прокурорів мобілізовані, і відчувається брак кадрів", – зазначив він.

 

Прокурор вважає, що у САП відбулося не скорочення, а позбавлення його посади.

 

У зв’язку з цим Омельченко звернувся до Ради прокурорів із повідомленням про загрозу незалежності прокурора.

 

На запитання, хто наразі проводить процесуальне керівництво у справі Князєва, Омельченко зазначив: група прокурорів, які разом з ним працювали над цим провадженням.

 

Також гучним скандалом можна вважати ще одну подію: Тетяна Плачкова, обрана до Верховної Ради від забороненої проросійської політичної партії "Опозиційна платформа – За життя", написала заяву про складання депутатських повноважень.

 

Відповідна заява додається до проєкту постанови "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Плачкової Т.М." (№ 9489), опублікованого на сайті парламенту.

 

"Відповідно до пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та пункту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України" та зважаючи на сімейні обставини повідомляю про складення повноважень народного депутата України", – йдеться в заяві Плачкової.

 

Нагадаємо, що парламент уже достроково припинив депутатські повноваження Ігоря Абрамовича, Іллі Киви, Юлії Льовочкіної, Вадима Новинського, Наталії Королевської, Юрія Солода та Олега Волошина, обраних від забороненої політичної партії "Опозиційна платформа – За життя". Вони написали заяви про складання мандатів.

 

Також за власною заявою припинено повноваження проросійського депутата Андрія Аксьонова, який у 2021 році переміг на довиборах до ВР у 50 окрузі на Донеччині (балотувався від партії "Порядок").

 

Окрім того, Верховна Рада припинила повноваження народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука, Тараса Козака та Рената Кузьміна, яких попередньо було позбавлено громадянства України.

 

Підстави дострокового припинення повноважень народного депутата визначені статтею 81 Конституції України.

 

Як повідомляла УМ, Олександр Клименко призначений керівником САП.