Культурна спадщина непоправно постраждала через підрив Каховської ГЕС – Ткаченко

10:23, 09.06.2023
Культурна спадщина непоправно постраждала через підрив Каховської ГЕС – Ткаченко

Міністр Ткаченко наголошує, що підрив Каховської ГЕС позначився на культурній спадщині. (Фото з відкритих джерел)

У низці населених пунктах, зокрема в Олешках та Новій Каховці, унаслідок підриву армією рф Каховської ГЕС, завдано збитків культурним об’єктам.

 

 Як інформує УМ, про це 9 червня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у етері телемарафону.

 

"Унаслідок підриву Каховської ГЕС завдані збитки культурним об’єктам на лівому березі Дніпра, в Олешках, Новій Каховці, безпосередньо самій Каховці. Йдеться як про монументальне мистецтво, наприклад, у Новій Каховці, так і про конкретні музеї, бібліотеки, клуби в усіх цих містах", - поінформував він.

 

Зокрема Ткаченко пояснив, що масштаб шкоди детальніше можна буде оцінити, коли Україна визволить ці території.

 

"Важливо підкреслити, що в принципі завдано надзвичайно великої шкоди всьому культурному, екологічному шару всієї тієї території, яка охоплює Каховське водосховище, тому що воно тягнеться і в бік Запоріжжя. Нікополь, Марганець, інші міста будуть потерпати від нестачі води. Ми будемо мати наслідки обміління певної частини Дніпра", - зауважив міністр.

 

Також Ткаченко наголосив, що наслідки катастрофи позначаться, не тільки на звичайному ритмі життя людей, а й на культурній спадщині.

 

"Щоб здолати ці наслідки доведеться докласти надзвичайно багато зусиль і коштів", - додав він.

 

Міністр розповів, що наразі немає повної інформації про культурні збитки, яких завдала Росія, розв'язавши повномасштабну війну проти України. За його словами, станом на зараз це понад 1400 пошкоджених чи зруйнованих об'єктів культурної інфраструктури на суму мільярди доларів.

 

Окрім цього, міністр також підкреслив, що для відновлення постраждалих культурних об’єктів потрібні великі гроші, які планують залучати від міжнародних донорів та репарацій РФ.

 

Нагадаємо, що у вівторок, 6 червня, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської ГЕС, внаслідок чого її повністю зруйновано. Розпочалася евакуація мешканців небезпечних районів, президент України скликав екстрене засідання Ради безпеки та оборони. Детальний перебіг подій тут.

 

Президент України провів засідання Ставки, на якому було розглянуто ситуацію на фронті, готовність до контрнаступу і підрив РФ Каховської ГЕС. Також Зеленський заявив, що РФ замінувала дамбу ГЕС ще минулого року і Україна була готова до вибуху.

 

Крім цього, Україна скликала термінове засідання Ради Безпеки ООН щодо підриву Каховської ГЕС.

 

Як повідомляла УМ, рівень води в Каховському водосховищі за останню добу знизився ще на метр та продовжує знижуватися, а всього від ранку 6 червня він впав на 4,7 метра.