Московське попівство має передати ключі від лаври - Мінкультури

18:35, 08.06.2023
Московське попівство має передати ключі від лаври - Мінкультури

Києво-Печерська Лавра звільняється від московського ярма. (Фото ПЦУ)

Московське попівство з УПЦ МП має підписати акти приймання-передачі державного майна та передати ключі від приміщень Нижньої Лаври до п’ятниці, 9 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила директорка Департаменту культурної спадщини Мінкультури Мар'яна Томин в ефрі телемарафону у четвер.

 

За її словами, комісія міністерства з приймання-передачі об'єктів державного майна лаври (яку очолює пані Томин – Ред.) перевірила і повернула у власність держави 79 об'єктів Києво-Печерської лаври у різному стані.

 

«Вони мають підписати акти приймання-передачі 79 об'єктів державного майна, яке повертається в користування заповідника. Також є вимога передати ключі і в результаті змінити місце реєстрації... У принципі, до п'ятниці ми чекаємо», – сказала директорка Департаменту.

 

Нагадаємо, 12 квітня комісія Мінкульту розпочала роботу на території Києво-Печерської лаври та зафіксувала перші порушення. Була подана заява про злочин за статею про незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ст. 298 ККУ).

 

Як повідомляла «УМ», днями комісія Мінкульту дала московському попівству три дні на звільнення Лаври.

 

Тоді як керівництво РПЦ в Україні знову відмовилася забиратися геть.