Московські попи не збираються полишати Києво-Печерську лавру

17:25, 07.06.2023
Московські попи не збираються полишати Києво-Печерську лавру

Моковським попам закони не писані - принаймі представники УПЦ МП так вважають.

Вимоги міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка про виселення у триденний термін монахів з лаври, в УПЦ МП назвали безпідставними.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у коментарі Юридичного відділу УПЦ МП.

 

«Дана вимога є незаконною та безпідставною, як і одностороннє розірвання договору, та не підлягає виконанню, оскільки на сьогодні справа розглядається в судовому порядку і будь-які дії щодо позбавлення права користування УПЦ Лаврою є незаконними.

 

Монастир не підписував акт приймання-передачі та, відповідно, не передавав майно, яким користується Монастир згідно з договором, який є чинним. Монастир не отримував висновку комісії МКІП з приймання-передачі державного майна Лаври. Також Монастир не отримував Акт про результати перевірки, яким начебто встановлені порушення умов Договору користування майном, не отримував документів, на підставі яких зроблено даний висновок. Вказаний Акт Монастир неодноразово намагався отримати, однак у відповідь були повідомлення, що запитувана інформація має гриф обмеження доступу “Для службового користування” і тому не може бути надана.

 

Окрім того, на даний час в Господарському суді м. Києва знаходиться на розгляді справа за позовом Заповідника до Монастиря про усунення перешкод у користуванні майном, а також інша справа за позовом Монастиря до Заповідника про визнання недійсною односторонньої відмови Заповідника від Договору, на підставі якого Монастир з 2013 року користується культовими будівлями та спорудами. Судовий розгляд справ триває, та на даний час немає жодного рішення з даного приводу.

 

З огляду на викладене, вимога про припинення користування та повернення державного майна є незаконною та не підлягає виконанню. На сьогодні спір розглядається в суді, тому будь-які дії щодо розірвання Договору користування культовими будівлями та спорудами в односторонньому порядку є незаконними та не підлягають виконанню», — йдеться у коментарі.

 

Нагадаємо, 5.06.2023 року комісія МКІП із приймання-передачі державного майна лаври завершила свою роботу та підписала із заповідником акт приймання-передачі державного майна Національного заповідника Києво-Печерська лавра, яким підтвердила передачу державного майна у користування заповіднику.

 

За словами Олександра Ткаченка, загалом комісія перевірила і повернула у власність держави 79 об’єктів у різному стані.

 

«УПЦ МП допустила самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території заповідника. З усім цим ще будемо розбиратися», – заявив Ткаченко.

 

Також він розповів, що після того, як заповідник направив УПЦ МП вимогу щодо невідкладного звільнення, припинення користування та повернення заповіднику його майна, Церква повинна протягом трьох робочих днів з дня її отримання це зробити.

 

«У разі відмови – буде суд для прийняття відповідного рішення щодо усунення перешкод заповіднику у користуванні майном. Сьогодні представники монастиря відмовилися через канцелярію прийняти акт прийому-передачі державного майна. Заповідник надіслав усі документи поштою та в електронному форматі», – додав міністр.

 

Як повідомляла УМ, Києво-Печерська епопея: московським ченцям дали три дні на звільнення 79 об’єктів лаври.