Каховське водосховище нижче Дніпрогесу не буде судноплавним

15:40, 08.06.2023
Каховське водосховище нижче Дніпрогесу не буде судноплавним

Адміністрація судноплавства запропонувала Херсонській ОВА свої катери та іншу техніку для допомоги. (facebook.com/igne2008)

Ріка Дніпро в межах Каховського водосховища (від Запоріжжя до Нової Каховки) перестане бути судноплавним на тривалий час.

 

Як інформує Україна молода, про такий наслідок теракту на Каховській ГЕС повідомив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко у соцмережах у четвер.

 

«Терористичний акт рф матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. ... Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден», - зазначив керівник Адміністрації судноплавства після наради керівництва відповідних служб у Херсоні.

 

За його словами, вище за Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче (на південь від Запоріжжя до Нової Каховки) – ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині.

 

Також проблеми виникнуть нижче безпосередньо Каховського шлюзу.

 

«Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі суда в бік відкритого моря. Фактично нам перекрили ворота для українського експорту», - повідомив пан Ігнатенко.

 

Проте вже виникають проблеми й вище за течією.

 

«Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу — 14 метрів, сьогодні на ранок фіксували 16 метрів. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі», – заявив посадовець.

 

Наразі цивільні судна з Каховського водосховища перебазують до Запоріжжя, щоб вони не залишились на мілині.

 

«Адміністрація другий день активно працює з судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища. Це близько 50 суден. Наше завдання – сприяти у забезпеченні їх безперешкодній передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз», – зазначив Ігнатенко.

 

Зауважимо, що за останню добу рівень води у Каховському водосховищі зменшився майже на метр.

 

Водночас, затоплення, спричинені підривом Каховської гідроелектростанції, зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Відтак, руйнування греблі суттєво змінює географію і топографію херсонської ділянки фронту на півдні України.

 

Як повідомляла «УМ», за даними експертів Каховське водосховище перестане існувати до кінця тижня.