Мешканцям Енергодару радять евакуюватися: ЗАЕС може вийти з-під контролю

17:10, 07.06.2023
Мешканцям Енергодару радять евакуюватися: ЗАЕС може вийти з-під контролю

Підрив Каховської ГЕС загрожує Запорізькій атомній електростанції (Фото: wikipedia.org)

У будь-який момент ситуація на Запорізькій АЕС може вийти з-під контролю, тому жителям прилеглого Енергодара мерія радить залишити місто.

 

Як інформує УМ, про це 7 червня заявив перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк у коментарі проєкту Радіо Свобода "Новини Приазов'я".

 

"Нічого не міняється за весь рік окупації, який вони (російські військові - ред.) знаходяться там. На предмет того, можуть чи не можуть вони погрожувати аварією на ЗАЕС? Звичайно, відвертих погроз немає, але те, як експлуатується станція, через те, що там зроблені склади техніки, боєприпасів - на території станції, то, зрозуміло, що ситуація в будь-який час може вийти з-під контролю і бути критичною", - сказав Самойдюк.

 

Він наголосив, що жителям за будь-якої можливості краще залишити Енергодар і територію навколо міста.

 

Тим, для кого це неможливо зараз, радять, якщо є транспорт, тримати його повністю заправленим з усіма тривожними валізами, зібрані документи, більш коштовні речі та на перший час засоби виживання.

 

"Тому що, якщо ситуація вийде з-під контролю, то можемо розраховувати, що вони (окупанти - ред.) будуть зобов’язані та змушені дати "коридори" для виїзду населення з такої території", - додав заступник міського голови Енергодару.

 

Варто відзначити, що, за словами представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова, російські окупанти готують провокацію на ЗАЕС. Для цього росіяни можуть здійснити імітацію удару по об'єктах станції. Після ударів й аварійного витоку радіоактивних речовин, ворог, у звичній для нього манері, може спробувати звинуватити в цьому Україну.

 

Наразі в Запорізькій області, як розповів голова ОВА, відпрацьовуються всі необхідні плани й протоколи на випадок вищезгаданої провокації.

 

Також зазначимо, що попри заклики з боку МАГАТЕ та світових лідерів Росія продовжує створювати небезпеку для Запорізької атомної електростанції. Окупанти використовують енергоблоки як матеріально-технічне та військове базування.

 

За даними "Енергоатома", підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована.

 

Пізніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що рівень води в ставі-охолоджувачі ЗАЕС перебуває на технічно необхідній позначці, однак станція має бути демілітаризована.

 

Він також наголосив, що підрив Каховської ГЕС та перебування російських терористичних військ на станції створюють для України та світу безпрецедентні загрози.

 

Як повідомляла УМ, окупанти вивели з ладу частину комп’ютерної техніки на ЗАЕС.