Окупанти вивели з ладу частину комп’ютерної техніки на ЗАЕС - Держатомрегулювання

11:17, 02.06.2023
Окупанти вивели з ладу частину комп’ютерної техніки на ЗАЕС - Держатомрегулювання

ЗАЕС вже вкотре стоїть на грані катастрофи через варварсько-непрофесійні дії окупантів на її території.

Шалений тиск на персонал ЗАЕС продовжують здійснюють російські загарбники: вдаються до залякувань, обшуків у приватних помешканнях співробітників станції, забороняють контакти з особами, що перебувають на підконтрольній українському уряду території, при спробі людей покинути окуповану територію – не випускають та погрожують конфіскацією майна.

 

Як інформує УМ, про це повідомив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час онлайн-зустрічі з міжнародними партнерами.

 

"Представники Росатому, які незаконно перебувають на ЗАЕС та фактично є співучасниками воєнних злочинів, що здійснює РФ та її військові, вербують персонал, який немає відповідної кваліфікації. Через демонтаж чи викрадення російськими загарбниками важливих елементів систем, виведення з ладу частини комп’ютерної техніки тощо значних зусиль та ресурсів потребує відновлення система фізичного захисту на станції. Окупанти майже повністю деградували систему аварійної готовності та реагування на ЗАЕС", - зазначив Коріков.

 

За розпорядженням окупаційної "адміністрації", заблоковано передачу інформації з Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) Запорізької АЕС.

 

"Про цей випадок, який загрожує безпеці на ЗАЕС, український регулятор поінформував МАГАТЕ, однак не отримував повідомлень щодо можливих планованих заходів з боку Агентства для врегулювання цієї ситуації", - сказав Коріков.

 

Як повідомляла УМ, Захоплена Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю - голова МАГАТЕ.