Зеленський зустрівся у Хіросімі з Макроном, Шольцем і Сунаком, фото

18:30, 20.05.2023
Зеленський зустрівся у Хіросімі з Макроном, Шольцем і Сунаком, фото

Ріші Сунак та Зеленський під час зустрічі у Хіросімі на саміті G7. (Фото Офісу президента)

Президент Президент України Володимир Зеленський провів низку зустрічей в рамках візиту до японської Хіросіми на саміт G7 в суботу. 

 

Зокрема, він окремо переговорив із президентом Франції  Еммануелем Макроном, канцлером ФРН Олафом Шольцем та прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента.

 

Спілкуючись з Макроном глава держави подякував Франції за важливі рішення щодо військової та гуманітарної підтримки України.

 

Він відзначив важливість підтримки Францією коаліції винищувачів та участі країни у тренувальній місії з підготовки українських пілотів. Та наголосив на пріоритетності реалізації української формули миру та залучення до цього процесу якомога більшої кількості країн.

 

 

Тоді як Макрон заявив, що приїзд президента України є "унікальною можливістю", щоб "висловити свою позицію, донести свій меседж і поділитися своєю думкою".

 

 «Я вірю, що це може стати переламним моментом», – сказав президент Франції.

 

 

Під час зустрічі із Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом Володимир Зеленський подякував за потужну оборонну допомогу, яку Україна отримує від ФРН.

 

Президент відзначив важливість реалізації пунктів української формули миру. Глава держави та Федеральний канцлер Німеччини скоординували позиції напередодні засідання саміту «Групи семи».

 

Зрадів зустрічі із Зеленським у Хіросімі і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Вони обійнялись, після чого британський прем’єр поплескав українського візаві по спині і сказав. "Радий тебе бачити. У тебе вийшло (приїхати – ред.)!".

 

 

На запитання журналістів, чи був цей день вдалим для України, Зеленський посміхнувся, кивнув і сказав: "Дуже дякую".

 

У своєму Twitter Сунак також виклав спільне фото із Зеленським і написав: "Україно, ми нікуди не підемо".

 

Сторони обмінялися думками щодо розвитку двосторонніх відносин між Україною та Великою Британією і скоординували позиції.

 

 

Президент також провів переговори з прем'єркою Італії Джорджією Мелоні, президентом Євроради Шарлем Мішелем та  із Прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

 

 

Як повідомляла «УМ», президент Володимир Зеленський у суботу вранці прибув до Японії, де братиме участь у заходах у межах саміту "Групи семи".

 

Раніше лідери G7 узгодили спільне комюніке за результатами саміту в Японії – за день до його завершення, де підтвердили непохитну підтримку України "стільки, скільки буде потрібно для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру".