Без діамантів: лідери G7 у Хіросімі домовилися посилити санкції проти рф

15:02, 19.05.2023
Без діамантів: лідери G7 у Хіросімі домовилися посилити санкції проти рф

Лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Канади та Італії, а також лідери ЄС під час саміту в Хіросімі. (facebook.com/rishisunak)

Лідери держав «Великої сімки» (G7) домовилися посилити санкції проти росії та пообіцяли фінансову допомогу Україні під час саміту в японській Хіросімі у п'ятницю.

 

Відтак президенти та прем’єр-міністри США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Канади та Італії, а також лідери ЄС запевняють, що підтримка України не похитнеться.

 

Щоправда країни G7 погодилися співпрацювати, щоб відслідковувати російські діаманти, але не запровадили пряму забороною на імпорт російських дорогоцінних каменів.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у оприлюдненій заяві лідерів G7 в рамках саміту.

 

 

«Наша підтримка України не похитнеться. Ми не будемо втомлюватися у нашому прагненні пом'якшити вплив незаконних дій росії на решту світу», – заявили лідери країн G7.

 

Підписанти заяви – Байден, Шольц, Сунак, Трюдо, Мелані, Макрон та Кісіда  запевнили, що поновлюють своє зобов'язання надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку, якої потребує Україна, стільки часу, скільки буде потрібно.

 

 

«Ми запроваджуємо подальші санкції і заходи, спрямовані на збільшення витрат для Росії і тих, хто підтримує її військові зусилля. І ми робимо кроки на підтримку партнерів по всьому світу, які намагаються подолати страждання, спричинені російською війною, в тому числі шляхом надання гуманітарної допомоги», – йдеться у заяві.

 

Також G7 планує розвивати "успіх зусиль", спрямованих на те, щоб росія більше не могла використовувати наявність енергії як зброю.

 

«З лютого 2022 року ми запровадили санкції, заборони на імпорт та інші заходи, щоб зменшити нашу залежність від російського джерела енергії. Крім того, в Ельмау ми домовилися запровадити обмеження цін на російську нафту і нафтопродукти. Це працює. Доходи Росії скоротилися. Світові ціни на нафту і газ значно впали, що принесло користь країнам по всьому світу», – наголосили лідери «сімки».

 

 

При цьому, країни «Великої сімки» так і не заборонили імпорт російських дорогоцінних каменів, повідомляє Bloomberg.

 

У заяві G7, оприлюдненій на саміті в Хіросімі, лідери пообіцяли працювати разом, щоб "обмежити торгівлю та використання алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у Росії", а також координувати майбутні "обмежувальні заходи, у тому числі за допомогою технологій відстеження".

 

На думку людей, знайомих з дискусіями на саміті, крок до відстеження та відстеження російських діамантів через кордони може прокласти шлях до заборони імпорту в майбутньому.

 

Попередні спроби накласти санкції на російські дорогоцінні камені в Європі наштовхнулися на опір таких країн-імпортерів, як Бельгія, які стверджують, що це лише перемістить торгівлю алмазами в інше місце.

 

Як повідомляла «УМ», прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у Хіросімі звернувся до путіна і запевнив, що західні союзники і надалі у війні з росією підтримуватимуть Україну, щоб зберегти її  суверенність.