В Україні заборонили російські географічні назви та імперську пропаганду

10:37, 22.04.2023
В Україні заборонили російські географічні назви та імперську пропаганду

Тепер російські назви в Україні зникнуть назавжди

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає засудження пропаганди російської імперської політики в Україні, а також заборона на російські географічні назви, що є важливим кроком у справі дерусифікації і деколонізації.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України. 

 

Зазначається, що Закон "Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України" повернуто 21 квітня з підписом Президента. 

 

Як пояснив у Facebook народний депутат та історик Володимир В´ятрович, закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за півроку звільнити публічний простір від символів русского міра: демонтувати пам’ятники й пам'ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об'єкти. 

 

Будуть перейменовані й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику, її діячів чи пропагандистів. 

 

Так само будуть перейменовані населені пункти назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська). 

Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки. 

 

Протягом трьох місяців російські символи мають зникнути і з товарних знаків. 

Зазначимо, що активісти громадської організації "Декомунізація. Україна" актуалізували кількість вулиць, які треба перейменувати в Одеській області.

Таких вулиць активісти нарахували 1 тисячу 246. 

 

Між тим Одеський муніципалітет запустив електронне опитування громадян щодо перейменування двох районів міста Суворовського та Малиновського. 

Суворовський район називається так на честь фельдмаршала Олександра Суворова, пам’ятник, якому донедавна розташовувався на перетині Миколаївської дороги та проспекту Добровольського. Зараз скульптура знаходиться в Одеському національному художньому музеї.

 

Малиновський район названий на честь  маршала радянського союзу Родіона Малиновського. Розташований у Західній частині міста, його складовими є такі історичні мікрорайони, як Молдаванка, Бугаївка, Дальні Млини, Ближні Млини, Застава I, Застава ІІ, Черьомушки, селища: Ленінське, Дзержинського та Сахарне.

 

Як повідомляла УМ, у застосунку «Київ Цифровий».завершилося голосування за перейменування 27 міських обʼєктів, нинішні назви яких повʼязані з рф та її сателітами.