Платиновий вовк: у Сербії відбудуться військові навчання НАТО

19:18, 05.04.2023
Платиновий вовк: у Сербії відбудуться військові навчання НАТО

Сербія влітку проведе масштабні військові навчання з країнами НАТО

Влітку, з 16 по 30 червня Сербія проведе масштабні військові навчання "Платиновий вовк-2023", організовані спільно зі США та ще десятьома державами Північноатлантичного Альянсу.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в публікації сербського видання Politika.

 

Навчання "Платиновий вовк" відбуваються в Сербії щороку, та нині до них прикута особлива увага, оскільки з початку повномасштабної війни Росії проти України Белград оголосив односторонню  участь у міжнародних військових навчаннях.

 

У міністерстві оборони Сербії на запит Politika відповіли, що "Платиновий вовк" вивів з-під дії мораторію уряд країни на засіданні 16 березня.

 

"Причина такого рішення – у виконанні зобов’язань Республіки Сербія щодо участі армії Сербії у багатонаціональних операціях. Мета цих навчань – у підтриманні досягнутого рівня взаємосумісності підрозділів збройних сил Сербії для участі в таких операціях", – повідомили у відомстві.

 

У коментарі сербським ЗМІ міністр оборони Сербії Мілош Вучевич раніше стверджував, що навчання "Платиновий вовк-23" "не є ані секретом, ані чимось таємним".

 

"Платиновий вовк" – це найбільші військові навчання, що відбуваються на території Сербії з 2014 року. У їхній організації бере участь Європейське командування Збройних сил США, а також країни Балтії, Франція та Британія.

 

Хоча Сербія не є членом НАТО й критикує Альянс за бомбардування в 1999 році через війну в Косово, з 2006 року вона є учасницею програми НАТО "Партнерство заради миру". 
 


Як повідомляла УМ, на півдні Франції стартували безпрецедентно масштабні навчання під назвою Orion 23. Вони мають на меті підготувати військових до найскладніших ситуацій сучасних бойових дій.