ЄС надасть ЗСУ мільйон артснарядів протягом року - Боррель

18:10, 20.03.2023
ЄС надасть ЗСУ мільйон артснарядів протягом року - Боррель

Жозеп Боррель підтвердив досягнення домовленості щодо плану надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів.

Міністри оборони та закордонних справ ЄС узгодили план щодо спільної закупівлі артилерійських боєприпасів, що передбачає надання Україні 1 млн снарядів впродовж року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у Twitter.

 

«Історичне рішення. За моєю пропозицією держави-члени ЄС погодились надати один мільйон артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців»,- написав Боррель у Twitter.

 

Він уточнив, що план буде втілюватись у трьох напрямках.

 

По-перше, з Європейського фонду миру буде виділений 1 мільярд євро на компенсацію постачань держав-членів; по-друге, ще стільки ж буде скеровано на спільні закупівлі боєприпасів; і по-третє, держави ЄС робитимуть замовлення для збільшення виробничих потужностей оборонних заводів.

 

Раніше неофіційно стало відомо, що на засіданні Ради ЄС міністри досягли згоди щодо ініціативи спільного постачання боєприпасів для України та поповнення власних складів. 

 

Боррель перед тим публічно розповідав, що йдеться про план з трьома напрямками на загальну суму 2 млрд євро. Його мета, по-перше – це збільшення постачання  артилерійських боєприпасів для ЗСУ; по-друге, запровадження спільних закупівель європейських держав та прискорення їхніх темпів для поповнення власних запасів; по-третє - швидке нарощування виробничих потужностей європейського оборонпрому.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який брав участь у засіданні дистанційно, наголосив, що артилерійські боєприпаси є найпершим пріоритетом і від обсягів та темпів постачань напряму залежить збереження життів українців. 
 


Як повідомляла УМ, країни ЄС підготували угоду до схвалення щодо триетапного плану із спільної закупівлі боєприпасів для України, підписання якої відбудеться під час засідання Ради з питань закордонних справ Євросоюзу у понеділок, 20 березня, у Брюсселі.