Країни ЄС спільно закуповуватимуть боєприпаси для України

08:12, 18.03.2023
Країни ЄС спільно закуповуватимуть боєприпаси для України

Перші замовлення на боєприпаси будуть розміщені вже до кінця травня

Країни ЄС підготували угоду до схвалення щодо триетапного плану із спільної закупівлі боєприпасів для України, підписання якої відбудеться під час засідання Ради з питань закордонних справ Євросоюзу у понеділок, 20 березня, у Брюсселі. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

Головна мета плану ЄС «забезпечити термінові запити української влади на боєприпаси 155-міліметрового калібру». Він складається з трьох взаємопов'язаних напрямків. 

 

Перший полягає у виділенні 1 мільярда євро з Європейського фонду миру (ЄФМ) на поповнення національних резервів тих країн-членів ЄС, які готові передати свої боєприпаси Україні, або переадресувати їй свої зроблені раніше замовлення.

 

Другий напрямок спрямований на те, щоб формувати й координувати спільну закупівлю боєприпасів. «Контракт на закупівлю може укладати одна держава від імені щонайменше трьох країн-членів, за умови, що вони закуповуватимуть боєприпаси не лише для власних потреб, але й для України» - на що буде виділено ще 1 мільярд євро з бюджету фонду. 

 

Третій етап полягатиме у підтримці масового та швидкого нарощування промислових потужностей європейської оборонної індустрії, мета якої також полягає у "скороченні часу виробництва". 

 

Зазначається, що угода буде відкритою до підписання усіма 27-ма членами ЄС та Норвегією, але хто саме долучиться до неї поки невідомо, оскільки деякі держави досі вивчають умови.

 

«Перші замовлення за новим планом можуть бути розміщені вже до кінця травня», - стверджує Reuters. При цьому доставка зброї та боєприпасів в Україну не припиняється.

 

У ЄС вважають, що об’єднання зусиль дозволить сформувати спільне більше замовлення для приватних збройових компаній, заохочуючи їх вкладати кошти у нарощування виробництва. Це також дасть змогу уникнути конкуренції між національними урядами, що призводить до зростання цін на подібні замовлення.

 

«Посадовці ЄС заявили, що мине щонайменше кілька місяців до того, як замовлені у рамках спільних закупівель снаряди надійдуть до України»,- зауважує агентство.

 

Reuters додає, що спільна ініціатива із закупівлі озброєння буде значним кроком у посиленні інтеграції всередині ЄС, оскільки раніше оборонні замовлення переважно було прерогативою національних урядів.

 

У Єврокомісії повідомляють, що такий тристоронній підхід отримав "широку підтримку в країнах-членах". Окрім того, серед урядів "є розуміння того, що необхідно працювати одночасно і паралельно за всіма трьома напрямками".

 

Як повідомляла УМ, канцлер ФРН Олаф Шольц закликав партнерів в ЄС якнайшвидше забезпечити Україну боєприпасами.