Міжнародний ордер на арешт путіна - сигнал росіянам на його ліквідацію

16:43, 20.03.2023
Міжнародний ордер на арешт путіна - сигнал росіянам на його ліквідацію

У кожного фюрера СВІЙ Нюрнберг.

Топ новиною 17 березня беззаперечно стало повідомлення пресслужби Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі про видачу ордерів на арешт президента російської федерації владіміра путіна і уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують  в незаконній депортації цивільного населення та дітей з території України до росії.

 

«Президент російської федерації путін, скоріше за все, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до росії (згідно зі статтями 8(2)(a)(vii) і 8(2)(b)(viii) Римського статуту

 

Існують розумні підстави вважати, що путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини — через безпосередню участь, дії спільно з іншими людьми або ж через неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчиняли дії або допускали їх вчинення», -  йдеться в повідомленні пресслужби Суду.

 

 

Today, 17 March 2023, Pre-Trial Chamber II of the International Criminal Court (“ICC” or “the Court”) issued warrants of arrest for two individuals in the context of the situation in Ukraine: Mr Vladimir Vladimirovich Putin and Ms Maria Alekseyevna Lvova-Belova.

 

Mr Vladimir Vladimirovich Putin, born on 7 October 1952, President of the Russian Federation, is allegedly responsible for the war crime of unlawful deportation of population (children) and that of unlawful transfer of population (children) from occupied areas of Ukraine to the Russian Federation (under articles 8(2)(a)(vii) and 8(2)(b)(viii) of the Rome Statute). The crimes were allegedly committed in Ukrainian occupied territory at least from 24 February 2022. There are reasonable grounds to believe that Mr Putin bears individual criminal responsibility for the aforementioned crimes, (i) for having committed the acts directly, jointly with others and/or through others (article 25(3)(a) of the Rome Statute), and (ii) for his failure to exercise control properly over civilian and military subordinates who committed the acts, or allowed for their commission, and who were under his effective authority and control, pursuant to superior responsibility (article 28(b) of the Rome Statute).

 

Ms Maria Alekseyevna Lvova-Belova, born on 25 October 1984, Commissioner for Children’s Rights in the Office of the President of the Russian Federation, is allegedly responsible for the war crime of unlawful deportation of population (children) and that of unlawful transfer of population (children) from occupied areas of Ukraine to the Russian Federation (under articles 8(2)(a)(vii) and 8(2)(b)(viii) of the Rome Statute). The crimes were allegedly committed in Ukrainian occupied territory at least from 24 February 2022. There are reasonable grounds to believe that Ms Lvova-Belova bears individual criminal responsibility for the aforementioned crimes, for having committed the acts directly, jointly with others and/or through others (article 25(3)(a) of the Rome Statute).

 

Pre-Trial Chamber II considered, based on the Prosecution’s applications of 22 February 2023, that there are reasonable grounds to believe that each suspect bears responsibility for the war crime of unlawful deportation of population and that of unlawful transfer of population from occupied areas of Ukraine to the Russian Federation, in prejudice of Ukrainian children.

 

The Chamber considered that the warrants are secret in order to protect victims and witnesses and also to safeguard the investigation. Nevertheless, mindful that the conduct addressed in the present situation is allegedly ongoing, and that the public awareness of the warrants may contribute to the prevention of the further commission of crimes, the Chamber considered that it is in the interests of justice to authorise the Registry to publicly disclose the existence of the warrants, the name of the suspects, the crimes for which the warrants are issued, and the modes of liability as established by the Chamber.

 

The abovementioned warrants of arrests were issued pursuant to the applications submitted by the Prosecution on 22 February 2023 (див. тут)

 

Московський фюрер — підозрюваний у вчиненні злочинів проти людяності

 

Москва, 16 лютого 2023 року. Російський президент путін і уповноважена при президенті росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова. 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на їх арешт

 

Відтепер, згідно зі Римським статутом МКС,  президент російської федерації путін владімір владіміровіч має офіційний процесуальний статус ПІДОЗРЮВАНОГО і несе відповідальність за скоєння воєнного злочину проти  ЛЮДЯНОСТІ — незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення  (дітей) з окупованих районів України до російської  федерації, що завдало шкоди українським дітям, - зазначається в повідомленні МКС.

 

Згідно ст. 7 Статуту, депортація або насильницьке переміщення населення відноситься до злочинів проти ЛЮДЯНОСТІ.

 

Це означає, що за межами росії путіна, незважаючи на його спеціальний імунітет глави держави, мають заарештувати та передати до МКС (ст. 59 Статуту).

 

Окрім того, ст. 27 Римського статуту МКС передбачає неприпустимість посилання на посадове становище особи щодо якої виданий ордер на арешт:

 

1. Цей Статут застосовується однаково до всіх осіб без будь-якого розрізнення на основі посадового становища. Зокрема, посадове становище глави держави або уряду, члена уряду або парламенту, обраного представника чи державної посадової особи в жодному разі не звільняє особу від кримінальної відповідальності згідно із цим Статутом та не є, саме по собі, підставою для пом’якшення покарання.

 

2. Імунітети або спеціальні процесуальні норми, які можуть бути пов’язані з посадовим становищем особи відповідно до національного або міжнародного права, не повинні перешкоджати здійсненню Судом своєї юрисдикції щодо такої особи.

 

Зауважу, що слухання справи в МКС можливе лише в присутності обвинуваченого. Заочний розгляд справи не допускається (Ст. 63: «Обвинувачений повинен бути присутнім на судовому розгляді»).

 

Злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС

 

Зауважу, що  юрисдикція МКС обмежується найбільш тяжкими злочинами, які викликають занепокоєння всього міжнародного співтовариства. Відповідно до Римського статуту Суд має юрисдикцію стосовно таких злочинів:

 

a) злочин геноциду;

b) злочини проти людяності;

c) воєнні злочини;

d) злочин агресії.

 

МКС здійснює юрисдикцію стосовно злочину агресії, як тільки буде прийнято відповідно до статей 121 і 123 положення, що містить визначення цього злочину та встановлює умови, за яких Суд здійснює юрисдикцію стосовно цього злочину. Таке положення повинно бути сумісним з відповідними положеннями Статуту Організації Об’єднаних Націй (ст. 5 Статуту).

 

Речник МКС Фаді Ель-Абдалла заявив, що Суд має право на розслідування  таких справ, тому що українська влада надіслала запит з матеріалами, щоб провели це розслідування.

 

“І це уможливило розслідування цієї справи. Розслідування розпочалося. Наш прокурор розпочав розслідування, і сьогодні ми оголосили, що є підстави для того, аби видати ордер на арешт путіна та Бєлової за незаконну депортацію дітей з України до рф”, — сказав Ель-Абдалла.

 

За його словами, 123 країни визнають легітимність Міжнародного кримінального суду. РФ не входить до їх числа. Але це рішення надає більше прав Україні, яка визнає рішення МКС, ніж росії. Тож, у правовому полі тепер Україна може оперувати цим рішенням, пояснив речник Міжнародного кримінального суду. Тому що у своїх відносинах з країнами, які визнають рішення суду, Україна може оперувати цим рішенням.

 

Україна може вимагати арешту путіна і Львової-Бєлової на території тих країн, які визнають рішення міжнародного кримінального суду, щойно вони там з’являться, додав Ель-Абдалла.

 

“Ми не можемо проводити слухання за відсутності особи, тому поки він не буде заарештований, ми не можемо проводити заочні засідання суду. Тож ми будемо домагатися вирішувати цю справу за рахунок співпраці з іншими країнами, які визнають наші рішення”, — сказав речник МКС.

 

Реакція москалів на ордер про арешт путіна

 

У росії перелякано і з погрозами відреагували на рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт російського президента Владіміра Путіна, назвавши його «актом агресії» проти рф з боку «Вашингтона і Брюсселя».

 

«Будь-які нападки на президента рф ми розцінюємо, як агресію проти нашої країни», — заявив голова Державної Думи В’ячеслав Володін.

 

Водночас, він додав, що «дурість, що пролунала з Гааги» та «папірці інопланетного гаазького суду» на росію не поширюються.

 

Такою ж є позиція і МЗС країни: його представниця Марія Захарова заявила, що ордер на арешт Путіна не має жодного значення і є «юридично нікчемним», оскільки росія не є учасником Римського статуту.

 

Головна пропагандистка російського телебачення Маргаріта Сімоньян, у свою чергу, вдалася до погроз. «Хотіла б я подивитись на країну, яка за рішенням Гааги заарештує путіна. Хвилин через вісім. Або скільки там складе час підльоту до її столиці», — прокоментувала вона.

 

Голова Слідчого комітету росії Олександр Бастрикін доручив центральному апарату відомства провести перевірку у зв'язку з рішенням Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженого за президента рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової  та ВСТАНОВИТИ суддів, відповідальних за це рішення.

 

Що це – погроза, залякування з вуст Бастрикіна?

 

Сподіваюся, що спецслужби НАТО і країн ЄС враховують практику застосування агентами росії методів і способів вчинення терористичних актів, вбивств, отруєнь в Європі і не допустять насильницьких злочинних атак на суддів МКС, які видали ордери на арешт путіна і Бєлової.

 

В недалекому майбутньому суддям необхідно буде видавати десятки (якщо не сотні) ордерів на арешт воєнних злочинців росії.    

 

Цивілізований світ підтримує арешт путіна

 

В цивілізованому світі підтримують рішення МКС в Гаазі, який видав ордер на арешт президента росії путіна.

 

Президент США Джо Байден заявив, що рішення МКС про видачу ордера на арешт президента росії путіна є виправданим, пише CNN.

 

"Я думаю, що це виправдано", — сказав Байден. На його думку, рішення суду є  "дуже вагомим аргументом". Президент США також зазначив, що путін "явно скоїв воєнні злочини".

 

Сполучені Штати не сумніваються, що дії росії в її агресивній війні проти України можна розцінювати як воєнні злочини та виступають за притягнення до відповідальності всіх, хто причетний до цього. Про це йдеться в заяві речниці Ради нацбезпеки Білого дому Едрієн Ватсон у контексті ордера Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт путіна, передає Укрінформ.

 

«Немає жодних сумнівів, що росія вчиняє воєнні злочини та звірства в Україні, і ми чітко заявили, що винні мають бути притягнуті до відповідальності», - підкреслюється в заяві.

 

При цьому зазначається, що прокурор МКС є незалежною особою і приймає власні судові рішення на основі наявних у нього доказів.

 

«Ми підтримуємо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини», – зауважується в документі Білого дому.

 

Міністри юстиції Німеччини і Британії заявили, що за військові злочини на території України доведеться відповідати.

 

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн схвально висловився про рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента рф  путіна за воєнні злочини в Україні, повідомляє німецьке видання Bild.

 

«Той, хто, як путін, розпалив криваву війну, повинен відповісти за це в суді. Найкращим рішенням буде, якщо обвинувальний акт буде переданий до Міжнародного кримінального суду. Виданий зараз ордер на арешт за воєнні злочини є важливим сигналом рішучості», — сказав Бушман.

 

За його словами, також важливо продовжувати думати про інші моделі, як реалізувати послідовне кримінальне переслідування, наприклад, за допомогою спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії.

 

Віцепрем’єр-міністр, мініcтр юстиції Великої Британії Домінік Рааб запевнив, що країна сприятиме Міжнародному кримінальному суду в його розслідуваннях для притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні.

 

У коментарі для британських ЗМІ Рааб припустив, що розслідування воєнних злочинів росії буде тривалим, але те ж говорили й про Югославію та Руанду, «і багато з відповідальних опинились на лаві підсудних».

«Гадаю, в короткостроковій перспективі путіну буде дуже важко подорожувати світом, бо багато країн є членами МКС і мають зобов’язання арештувати його», – наголосив британський міністр.

 

На його думку, для Міжнародного кримінального суду наразі важлива підтримка роботи з боку держав-членів – насамперед судово-медичну, розслідувальну й технічну, «і саме це робимо ми в Лондоні, з нашими колегами й партнерами».

 

Верховний представник ЄС Жозеп Боррель вважає, що прецедент притягнення путіна до відповідальності започаткує цілу низку кримінальних справ стосовно тих представників військово-політичного керівництва росії, які винні у скоєних та скоюваних злочинах в Україні. Зокрема, він згадав про незаконну депортацію українських дітей на територію росії. Боррель також наголосив, що путін нестиме індивідуальну відповідальність за всі злочини, пов'язані з повномасштабною агресією рф в Україні.

 

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс написав на своїй сторінці у твітері про те, що він схвалює рішення МКС видати ордер на арешт "пана путіна". Глава профільного міністерства наголосив, що не має бути жодної безкарності для тих, хто порушує міжнародне право.

 

Прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила, що з ухваленням МКС рішення про арешт президента рф світ став на крок ближче до судного дня. Глава естонського уряду назвала ордер на арешт путіна "історичним сигналом" про те, що всі звірства, вчинені ЗС рф в Україні, стали наслідком злочинних дій військово-політичного керівництва країни-агресорки.

 

"Нагадуємо, що ніхто не застрахований, навіть глави держав. Російський режим буде притягнутий до відповідальності", — написала на своїй сторінці у твітері Каллас.

 

Глава Міністерства закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив, що зробить усе можливе, щоб Міжнародний суд міг безпечно та незалежно виконувати це складне завдання (розслідування злочинів, пов'язаних із повномасштабною російсько-українською війною).

 

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що з ордеру на арешт путіна почнеться «історична відповідальність». «Керівник держави-терориста і ще одна посадова особа росії офіційно стали підозрюваними у воєнному злочині», – зауважив він.

 

Українці придумали, як арештований путін може скоротити собі тюремний строк. Прийняти пропозицію Пригожина, записатися в ЧВК "Вагнер" і півроку повоювати за свободу в… Бахмуті.

 

 

Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що у провадженнях, в яких Офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано  депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може  бути значно більшою. Жодних сумнівів, це — спланована політика рф, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, росія буквально краде наше майбутнє, - зазначив Костін.

 

Додам, за час повномасштабної воєнної агресії росії проти України (станом на 20 березня) загинуло 464 дитини, 935 отримали поранення, 386 вважаються зниклі безвісти, депортовані 16 226. Звіроподібні рашисти-нелюди згвалтували десятки неповнолітніх і малолітніх дівчат.

 

Президент путін є воєнним злочинцем і організатором масових вбивств,  викрадень і гвалтувань дітей і цивільного населення України!

 

Колишній суддя МКС Володимир Василенко заявив, що путіна не зможуть заарештувати у Кремлі, його можуть затримати за межами росії. Крім того, президент рф втратить дипломатичний імунітет.

 

За словами Василенка, ордер зобов'язує путіна з'явитися до Гаазького суду для надання свідчень, якщо президент цього не зробить, то Інтерпол оголосить його в міжнародний розшук. Після цього главу держави можуть затримати у будь-якій країні, яка є стороною Римського статуту МКС.

 

"Інтерпол не може приїхати в Кремль і його заарештувати. Це може статися, якщо він опиниться десь за межами росії. І якщо інформація про це надійде до Інтерполу, співробітники організації можуть затримати путіна", — пояснив Василенко.

 

Він також додав, поки що в Гаазі триває слідство. У майбутньому прокуратура має сформулювати обвинувальний акт та викликати путіна  до суду для участі у судовому засіданні. Екссуддя МКС Василенко впевнений, що президент росії путін у жодному разі не приїде. Якщо Гаазький суд офіційно визнає путіна міжнародним злочинцем, то він втратить дипломатичний імунітет.

 

Василенко також вказав на важливий нюанс — президента путіна зможуть притягнути до відповідальності лише разом з усією росією, як країною-агресором. Це можливо лише у разі перемоги України у війні та краху путінського режиму.

 

Сигнал на ліквідацію путіна

 

Аналіз конфіденційної інформації, якою я володію, дає підстави зробити досить ймовірний висновок: ордер на арешт бункерного фюрера путіна є СИГНАЛОМ для російських політиків і олігархів, які не заплямували себе кривавими міжнародними злочинами, ВЧИНИТИ ФІЗИЧНУ ЛІКВІДАЦІЮ путіна  — воєнного злочинця, організатора найтяжчого міжнародного ЗЛОЧИНУ  АГРЕСІЇ проти України (за аналогією  вбивств Муссоліні, Сталіна, Чаушеску, Каддафі, Мілошевича).

 

 Диктатори Сталін, Хусейн, Чаушеску, Каддафі, доля яких — страшна смерть.

 

Таким чином ці російські політики і олігархи можуть врятувати себе і свої статки за кордоном.

 

Згідно конфіденційної інформації, кадри знущань і вбивства повстанцями  20 жовтня 2011 року лівійського диктатора Муаммара Каддафі викликали у путіна психічний зрив і неконтрольований панічний страх.

 

Одна з медсестер колишнього лідера Лівії Каддафі, громадянка України Оксана Балинська заявила, що відчула справжній шок, побачивши кадри його загибелі. Про це, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», Балинська заявила в інтерв’ю російському телеканалу НТВ, показаному у випуску новин.

 

Криваве тіло Каддафі було виставлено для загального огляду в промисловому холодильнику в торговому центрі лівійського міста Місраті.

.

 Каддафі був убитий в місті Сирт, коли намагався втекти з країни.

 

Нагадаю, що 27 червня 2011 року МКС видав ордер на арешт Каддафі, звинуваченого у злочинах проти людяності (як і путін) під час придушення масових акцій протесту. Ордер на арешт також був виданий і на сина Каддафі. До суду Каддафі не дожив – 20 жовтня 2011 року лідера Лівану з особливою жорстокістю вбили повстанці. Були вбиті і його сини Хаміс і  Мутаззим. 

 

Через півроку путін втретє став президентом росії. Будучи наляканим жахливими вбивствами Каддафі і його синів, «кремлівський карлик» завів собі двійників, а  доньок сховав під документами прикриття на інші прізвища. Про  їх життя майже нічого не було відомо. Все було утаємничено.

 

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО, Герой України, кавалер ордену ООН «Діяння на благо народів», медалі ЄС “Європа – союз цінностей”, народний депутат України ІІ-VІ скликань, член ПАРЄ (2006-2010), почесний голова СОУ, генерал-лейтенант       

 

ЗАВЕРШЕННЯ читайте тут.