Протести у Грузії: Зеленський підтримав прагнення грузинів бути в ЄС

01:05, 09.03.2023
Протести у Грузії: Зеленський підтримав прагнення грузинів бути в ЄС

Протестувальники у Тбілісі перекинули поліцейське авто, ці кадри потрапили в пряму трансляцію грузинських ЗМІ. (Скріншот відео)

Протести у Тбілісі тривають: грузинська поліція застосувала водомети й сльозогінний газ проти учасників нового багатотисячного мітингу, які намагалися оточити  парламент Грузії в середу ввечері.

 

Втім ці каральні заходи не вгамували протестантів, які вимагають скасування суперечливого законопроєкту про "іноземних агентів" і звільнення протестантів, яких затримали під час першого мітингу у вівторок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють грузинські та світові ЗМІ в ніч на четвер.

 

Відомо, що мітингувальники спробували демонтувати металеві загородження, встановлені біля парламенту Грузії. При цьому, вони навіть увімкнули гімн України, щоб продемонструвати солідарність.

 

Правоохоронці, мобілізовані у дворі законодавчого органу, використали проти демонстрантів сльозогінний газ, водомети та світлошумові гранати.

 

 Після цього поліція перейшла в наступ, щоб розігнати людей. Станом на 22:15 всі входи до парламенту Грузії були зачищені від протестувальників, зокрема й проспект Шота Руставелі. Демонстранти були змушені відступити до сусідніх вулиць.

 

У відповідь протестувальники перевернули поліцейське авто, ці кадри потрапили в пряму трансляцію грузинських ЗМІ з місця подій.

 

За непідтвердженими даними, є постраждалі, їм надають медичну допомогу на місці.

 

Водночас,  президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка в цей час перебуває із візитом у США, закликала владу утриматись від насильства щодо демонстрантів.

 

В інтерв’ю CNN вона заявила, що "цілком очевидно, що населення країни не хоче обирати недемократичний шлях", бо кожного разу в новітній історії Грузії воно обирало європейське майбутнє та європейські цінності.

 

«Очевидно, що законопроєкт, який був представлений, і на який я, як уже заявила, накладу вето, – це закон, який суперечить всім принципам, які відстоює Європейський Союз, і це відбувається в той час, коли ми чекаємо на рішення, пов'язане з наданням статусу кандидата», – зауважила пані Зурабішвілі.

 

І наголосила, що нині Грузія перебуває "на дуже важливому для нашого майбутнього перехресті", й протестувальники своїми діями "чітко кажуть, що хочуть бути в Європі".

 

«Якщо парламент, більшість, правляча партія не відчуває відповідальності перед своїм населенням, то це їхні проблеми», – наголосила грузинська президентка й акцентувала на своїй підтримці європейського майбутнього Грузії.

 

Президент України Володимир Зеленський висловив солідарність із протестувальниками у Грузії і запевнив, що Україна бажає бачити Грузію членом ЄС, передає Офіс президента.

 

«Я хочу подякувати всім, хто цими днями на площах і вулицях Грузії тримав українські прапори. Хочу подякувати за наш національний гімн, який лунав у Тбілісі. Це повага до України, і я хочу висловити щиру повагу до Грузії.

 

Немає такого українця, який не бажав би успіху нашій дружній Грузії. Демократичного успіху. Європейського успіху.

 

Ми хочемо бути у Євросоюзі – і будемо. Ми хочемо, щоб Грузія була у Євросоюзі, і я впевнений – буде. Ми хочемо, щоб Молдова була в Євросоюзі, і я впевнений – буде. На це заслуговують усі вільні народи Європи», - підкреслив глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», парламент Грузії несподівано ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів", що подібний до російського законодавства, спрямованого за обмеження західного впливу. Це викликало спонтанні протести та сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ, а згодом активно задіяла водомети для розгону мітингу. Затримали понад 60 осіб.

 

Опозиція після цього пообіцяла перейти до щоденних протестів "до перемоги".