У Грузії десятки затриманих на протестах проти закону про «іноагентів», фото

10:39, 08.03.2023
У Грузії десятки затриманих на протестах проти закону про «іноагентів», фото

Багатолюдна акція протесту у столиці Грузії через закон про "іноагентів".

За дрібне хуліганство і непокору законним вимогам поліції 7 березня на мітингу під будівлею парламенту було затримано 66 осіб – відзвітувало Міністерство внутрішніх справ Грузії.

 

Як інформує  УМ, про це повідомляє грузинський канал Mtavari.

 

За даними відомства, проти затриманих порушено справу за статтями 166 і 173 Кодексу про адміністративні правопорушення, і "факти правопорушень, скоєних зазначеними особами, будуть передані до суду у встановлений законом термін".

 

Згідно з повідомленням МВС, розслідування розпочато відповідно до статей 353 і 187 Кримінального кодексу Грузії щодо насильницьких інцидентів, які мали місце на акції протесту біля будівлі парламенту.

 

 

"З боку міністерства буде дана відповідна правова оцінка діям всіх осіб, які сприяли і організували переростання мирного протесту в насильницьку акцію" - заявили в МВС Грузії.

 

У відомстві також заявили, що в результаті насильницьких дій мітингувальників постраждали близько 50 співробітників МВС, деякі з них потребували хірургічного втручання і досі перебувають у медичних установах. Під час акції також постраждали громадяни.

 

Нагадаємо,  у вівторок парламент Грузії несподівано ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів", що подібний до російського законодавства, спрямованого за обмеження західного впливу. Це викликало спонтанні протести та сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ, а згодом активно задіяла водомети для розгону мітингу.

 

 

Ніч, що розпочалася бурхливими сутичками між правоохоронцями і учасниками стихійного мітингу під будівлею парламенту Грузії, завершилася обіцянками опозиції перейти до щоденних протестів "до перемоги".

 

 Євросоюз попередив Грузію про "серйозні наслідки" в разі остаточного ухвалення закону, а в США натякнули на можливі санкції проти Грузії.

 

Додамо, що представники опозиції сьогодні вранці заявили, що оголошують безстрокові акції у Тбілісі біля грузинського парламенту починаючи із 8 березня. Сьогодні збір призначено на 13 год. 

 

Як повідомляла УМ, парламентська делегація Грузії відмовилася відвідати Київ у річницю вторгнення рф.