Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з формулою миру від України

01:31, 24.02.2023
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з формулою миру від України

Генасамблея ООН знову вимагає від росії забиратися геть з України. (twitter.com/ZelenskyyUa)

Надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила резолюцію "Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні" під час голосування в ніч на п’ятницю.

 

Дана резолюція інкорпорує ключові положення запропонованої восени 2022 року Україною "формули миру" – плану з десяти пунктів, покликаному завершити повномасштабне російське вторгнення в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють світові ЗМІ та політики, зокрема, президент Володимир Зеленський.

 

"За" проголосували – 141 держава, "проти" – 7 (Білорусь, КНДР, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Росія і Сирія), утрималися – 32 (зокрема Іран, Казахстан і Китай та інші).

 

 

Зауважимо, що президент України Володимир Зеленський написав у соцмережах: "Я вдячний усім країнам, які підтримали критично важливу резолюцію Генасамблеї ООН "Принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, які підкреслюють важливість всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні".

 

За його словами, ця резолюція є потужним сигналом незмінної глобальної підтримки України, потужним свідченням солідарності світової спільноти з народом України у контексті річниці повномасштабної агресії РФ" і глобальної підтримки української "формули миру".

 

Ухвалений документ підтверджує свою відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і повторює вимогу до Російської Федерації "негайно, повністю і беззастережно" вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів та припинити бойові дії.

 

Зауважимо, що резолюція, що складається з одинадцяти пунктів, "наголошує на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні відповідно до принципів Статуту ООН" і закликає держави-члени та міжнародні організації "подвоїти підтримку дипломатичних зусиль", спрямованих на це.

 

Генасамблея закликає до повного обміну військовополоненими, звільнення всіх незаконно затриманих осіб та повернення всіх примусово переміщених і депортованих цивільних осіб, у тому числі дітей.

 

Крім того, резолюція містить заклик до негайного припинення атак на критично важливу інфраструктуру України та нападів на цивільні об'єкти, зокрема на житлові будинки, школи й лікарні.

 

Документ наголошує на необхідності забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, шляхом проведення належних, справедливих і незалежних розслідувань і судового переслідування на національному чи міжнародному рівні.

 

Резолюція також закликає члени ООН співпрацювати для подолання глобальних наслідків повномасштабної війни Росії проти України й "підкреслює, що заходи для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні повинні враховувати ці чинники".

 

Водночас Генасамблея ООН відхилила дві поправки Білорусі, які мали на меті "розмити" резолюцію. У першій ішлось про засудження заяв іноземних лідерів щодо "Мінських угод", а в іншій - заклик припинити військову допомогу Україні.

 

Пізніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що держави-члени ООН підтвердили свою беззастережну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України й повторили вимогу до Російської Федерації вивести збройні сили.

 

"Ми задоволені результатом. Як би не намагалася Росія підірвати міжнародний порядок і коаліцію на підтримку територіальної цілісності України, їй це щоразу не вдається. Коаліція є і буде, доки це необхідно для того, щоб Україна взяла гору у своїх зусиллях із самозахисту, а також для захисту Статуту ООН і закріплених у ньому принципів", - наголосив міністр.

 

За його словами, 141 голос "за" резолюцію спростовує аргумент про те, що Глобальний південь нібито не стоїть на боці України. Серед тих, хто підтримав документ, багато країн представляють Латинську Америку, Африку й Азія, наголосив він.

 

Як повідомляла «УМ», президент України у своєму виступі на саміті G20 восени 2022 року представив мирний план з 10 пунктів, який охоплює такі питання, як безпека, у тому числі продовольча і енергетична, а також виведення російських військ з української території.

 

Нагадаємо, що в жовтні 2022 року Генеральна Асамблея ООН 143 із 193 голосів ухвалила резолюцію із засудженням незаконних "референдумів", які Росія влаштувала на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.