США офіційно визнали російські злочини проти людяності в Україні

18:13, 18.02.2023
США офіційно визнали російські злочини проти людяності в Україні

Віцепрезидентка США Камала Гарріс. (Фото з відкритих джерел)

Віцепрезидентка  США Камала Гарріс на Мюнхенській безпековій конференції заявила, що Сполучені Штати офіційно визначили, що Росія скоює злочини проти людства під час повномасштабної війни в Україні. Причетні до звірств будуть притягнуті до відповідальності.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Голос Америки.

 

«США офіційно визначили, що Росія скоює злочини проти людства. І я кажу всім тим, хто скоює ці злочини, а також їхнім керівникам, які є співучасниками злочину: ви будете притягнуті до відповідальності»,– наголосила Гарріс.

 

Вона навела конкретні приклади, які можуть бути використані як докази воєнних злочинів РФ. Йдеться про широкомасштабні та системні напади на мирне населення: жахливі вбивства, тортури, зґвалтування та масові депортації.

 

«Вбивства в стилі страти, побиття та катування електричним струмом. Російська влада силоміць депортувала сотні тисяч людей з України до Росії, включно з дітьми. Вони жорстоко розлучили дітей з їхніми сім’ями», – заявила Гарріс.

 

Вона нагадала про те, як війська РФ бомбардували драмтеатр у Маріуполі, де загинули сотні людей, завдали удару по пологовому будинку, вчинили звірства в Бучі, коли холоднокровно застрелили мирних людей просто на вулиці.

 

Гарріс зазначила, що такі звірства та воєнні злочини війська РФ чинили з перших днів неспровокованої війни проти України.

 

«Їхні дії – це напад на наші спільні цінності, напад на нашу спільну гуманність, – уточнила віцепрезидентка США, назвавши злочини РФ варварством»,—додала вона.

 

У зв’язку з цим Камала Гарріс заявила, що немає жодних сумнівів, що дії російських військ в Україні є злочинами проти людства.

 

«Як юрист я знаю чітко про важливість збору фактів і перевірки законності. У разі дій РФ в Україні ми дослідили докази. Ми знаємо правові стандарти. І тут немає сумнівів, що це злочини проти людства», – пояснила вона.

 

Гарріс запевнила, що США продовжуватимуть підтримувати юридичний процес в Україні та міжнародні розслідування, тому що справедливість має перемогти.

Вона наголосила, що жодна нація не перебуває в безпеці, коли одна країна порушує суверенітет та територіальну цілісність іншої, а злочини проти людства залишаються безкарними.

 

«Коли країна з імперськими амбіціями може уникнути покарання. Наша відповідь на вторгнення РФ – це демонстрація колективної рішучості підтримувати міжнародні правила та закони», – повідомила Гарріс.

 

Вона попередила, що безкарність спонукає інші авторитарні режими нав’язувати світу свою волю. Це поставить під загрозу глобальну безпеку та міжнародний порядок.

 

Як повідомляла УМ, Великобританія спільно з Нідерландами у березні планують провести  у Лондоні міжнародну зустріч, де зберуться міністри юстиції «з усього світу». Темою стануть військові злочини Росії в Україні та підтримка Міжнародного кримінального суду (МКС),що  їх розслідує