У Лондоні відбудеться міжнародна зустріч щодо злочинів рф в Україні

17:04, 10.01.2023
У Лондоні відбудеться міжнародна зустріч щодо злочинів рф в Україні

Зустріч з розслідування військових злочинів рф — підготовка до трибуналу в Гаазі

Великобританія спільно з Нідерландами у березні планують провести  у Лондоні міжнародну зустріч, де зберуться міністри юстиції «з усього світу». Темою стануть військові злочини Росії в Україні та підтримка Міжнародного кримінального суду (МКС), який їх розслідує. 

 

Захід проводитимуть заступник прем'єр-міністра та державний секретар з питань юстиції Великобританії Домінік Рааб разом зі своєю колегою, міністром юстиції та безпеки Нідерландів Діланом Ешілгез-Зегеріус.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив британський уряд. 

 

Одночасно минулого тижня експрем'єр Великобританії Гордон Браун знову закликав створити на додаток до МКС Спеціальний трибунал для російського керівництва, винного у розв'язанні війни.

 

Зустріч пройде в Ланкастер-Хаусі - особняку, розташованому в «знаковому» лондонському районі Сент-Джеймс.

 

«Мета зустрічі — збільшити глобальну фінансову та практичну підтримку МУС, і скоординувати зусилля щодо забезпечення його всім необхідним для проведення розслідувань і судового переслідування винних», — йдеться у заяві, опублікованій на сайті уряду Великобританії.

 

«Зустріч призначена у той момент, коли росія посилює кампанію терору проти України, завдаючи ударів по найважливіших об'єктах енергетичної інфраструктури та занурюючи людей у темряву та холод зими. У відвойованих районах України прокурори продовжують збирати докази звірств та сексуального насильства».

 

«Майже через рік після незаконного вторгнення (Росії в Україну) міжнародне співтовариство має надати найрішучішу підтримку МКС, щоб військові злочинці могли бути притягнуті до відповідальності за звірства, свідками яких ми є», — зазначив Домінік Рааб і підкреслив, - «Російські сили повинні знати, що вони не можуть діяти безкарно, і ми підтримуватимемо Україну доти, доки не переможе справедливість».

 

Рааб розповів, що учасники зустрічі обговорять способи допомоги у збиранні та розповсюдженні доказів злочинів, а також допомогу жертвам.

Міністр юстиції та безпеки Нідерландів Ділан Ешілгез-Зегеріус у свою чергу заявила:

 

«Повідомлення та зображення незаконного та неспровокованого збройного нападу росії на Україну жахають. Для нас зрозуміло: ці злочини не можуть залишитися безкарними. На цій цій зустрічі ми продовжимо координувати свої дії з нашими партнерами, щоб забезпечити підтримку МКС та української влади».

 

Прокурор МКС (у минулому британський адвокат) Карім Хан виступить на зустрічі в Лондоні, розповівши про роботу суду та «ролю міжнародного співтовариства у підтримці його розслідувань».

 

«Нам потрібні інструменти для виконання роботи. У нас немає таких інструментів», — сказав пан Хан у грудні, закликавши міжнародну спільноту «зосередитися» на підтримці та фінансуванні МКС.

 

За два дні до заяви уряду про проведення березневої зустрічі експрем'єр Великобританії Гордон Браун знову закликав створити спеціальний трибунал для розслідування злочину агресії росії в Україні.

 

У заяві, опублікованій на сайті Брауна, пропонується «створити спеціальний трибунал з обмеженим фокусом на злочині російської агресії», на додаток до розслідування, яке проводить Міжнародний кримінальний суд (МКС) щодо військових злочинів росії в Україні.

 

У дебюті заяви Брауна підбиваються перші підсумки повномасштабної війни рф проти України, розпочатої путіним 24 лютого 2022 року:

 

«З того часу тисячі українських цивільних осіб було вбито або поранено, вісім мільйонів людей стали внутрішньо переміщеними особами і близько восьми мільйонів — біженцями. Громадянська інфраструктура та економічні активи на десятки мільярдів були знищені або пограбовані, а незамінні культурні пам'ятки перетворилися на руїни. Значні ділянки української території залишаються під окупацією або атакуються».

 

Крім того, експрем'єр Великобританії підкреснив, що військові злочини росіян проти України скоюються, починаючи з 2014 року, з анексії Криму та війни на Донбасі.

 

У заяві також наголошується: «Якщо ці акти агресії будуть доведені в суді, вони можуть являти собою те, що на Нюрнберзькому процесі було названо supreme international crime („граничний міжнародний злочин“). Адже саме із злочину агресії часто випливає більшість інших міжнародних злочинів — військові злочини, злочини проти людяності та геноцид».

 

Необхідність створення спеціального трибуналу за фактом російських злочинів в Україні Гордон пояснює так:

 

«Міжнародний кримінальний суд має повноваження розслідувати будь-який акт геноциду, військові злочини та злочини проти людяності, скоєні на території України. Однак МКС не може здійснювати свою юрисдикцію щодо злочину агресії, якщо акт агресії вчинено державою, яка не є учасником статуту цього суду. 

 

Якщо тільки Рада безпеки ООН не передасть йому це питання. Оскільки росія не ратифікувала цей статут і, ймовірно, скористалася б своїм правом вето в Раді безпеки проти передачі справи, МКС не може за нинішнього стану справ розслідувати злочини агресії проти України.

 

Тому на додаток до дій, які зараз робляться в МКС, ми пропонуємо створити спеціальний трибунал з обмеженим фокусом на злочині агресії», — наголошується в заяві, в якій також стверджується, що такий трибунал «може бути створений у найкоротший термін».

 

Нагадав Браун і про історичний прецедент: «Під час Другої світової війни нації зібралися в Лондоні в 1941 році, щоб скласти в Сент-Джеймському палаці декларацію про військові злочини нацистської Німеччини, яка наприкінці конфлікту призвела до створення Міжнародного військового трибуналу та Нюрнбергу».

 

Спецтрибунал щодо війни в Україні «міг би, окрім розслідування та пред'явлення звинувачень президенту путіну, притягнути до відповідальності членів Ради безпеки росії і, можливо, Білорусь, а також політичних та військових керівників цієї явно незаконної війни», наголошується у заяві.

 

«Трибунал спиратиметься на міжнародне право, яке забороняє агресію, та внутрішнє законодавство України, яке закріплює агресію як кримінальний злочин, та відповість на пряме прохання президента Володимира Зеленського та українського парламенту виступити з цією ініціативою», – уточнюється у документі.

 

У ньому також наголошується, що з лютого 2022 року, «коли Філіп Сендс (британський експерт з міжнародного права, директор Центру міжнародних судів та трибуналів Університетського коледжу Лондона) вперше запропонував його створити», «ідею підтримали більше 150 провідних юристів - міжнародників та світових лідерів».

 

До того ж, «три нещодавні події значно посилили імпульс кампанії» щодо створення трибуналу, йдеться у заяві: «30 листопада Урсула фон дер Ляйєн оголосила про підтримку Європейською комісією спеціального трибуналу», «у той же день міністерство закордонних справ Франції, яке до цього стримано належало до спеціального трибуналу, заявило, що працює над цією пропозицією зі своїми європейськими партнерами», а «12 грудня голландський міністр закордонних справ Вопке Хукстра заявив, що Нідерланди готові прийняти у себе Спеціальний трибунал».

 

На заклик Брауна позитивно відгукнулися багато британських політиків, зокрема лідер опозиції, голова Лейбористської партії Кір Стармер і колишній лідер Консервативної партії, ексміністр і член парламенту Іан Дункан Сміт, підкреслює газета The Observer.

 

В інтерв'ю CNN 5 січня Гордон Браун сказав, що, маючи досвід спілкування з президентом росії, впевнений: «єдине, що путін розуміє, це сила». І такою «силою» може стати ще один трибунал.

 

У Кремлі від будь-яких ініціатив із приводу міжнародного трибуналу відмахуються і кажуть, що, у свою чергу, фіксують «всі злочини київського режиму» з 2014 року. 

 

Україна неодноразово закликала створити спеціальний трибунал для розслідування злочинів російської агресії. Вперше дуже голосно це прозвучало 21 вересня, коли президент Зеленський виступав на Генасамблеї ООН.

 

«Злочин агресії – це альфа та омега війни. Почати злочинну та неспровоковану війну — це відкрити двері для тисяч злочинів різного роду, що скоюються під час бойових дій і на окупованій території», — підкреслив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, відкриваючи дискусію, що відбулася в середині грудня у Вашингтоні «Кримінальне переслідування за злочин агресії, скоєний в Україні».

 

Єрмак закликав США підтримати створення спеціального трибуналу, який судитиме найвище керівництво росії.

 

Такі ж заклики робилися до глав багатьох країн та міжнародних організацій.

 

«Треба діяти вже зараз, не чекаючи на закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв'язав, і щоб не допустити будь-якого повторення агресії. Це буде найефективнішим захистом свободи, прав людини, верховенства права та інших наших із вами спільних цінностей», — сказав того ж дня президент України, виступаючи перед депутатами Європарламенту.

 

Зеленський нагадав, що Європейський парламент вже підтримав цю ідею, але потрібно якнайшвидше втілити її в життя, зокрема, через ухвалення окремої резолюції ЄП на підтримку створення трибуналу, через підтримку парламентарями та їхніми країнами відповідної резолюції Генасамблеї ООН.

 

Зеленський висловив упевненість у тому, що створення трибуналу не лише допоможе притягненню до відповідальності винуватців війни в Україні, а й сприятиме запобіганню іншим війнам.

 

«Коли принцип невідворотності покарання спрацює щодо злочину агресії проти України, зможемо зробити відповідну інституційну основу справедливості постійною. Коли будь-який потенційний агресор знатиме, що покарання за злочинну війну неминуче, це буде найефективнішим інструментом запобігання війні», — заявив український лідер.

 

Окрім Європарламенту, створення спецтрибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

 

У вересні Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником Офісу Єрмаком, якій доручено займатися розробкою питання створення трибуналу і підписав відповідний указ. Київ розробляє кілька варіантів створення, один із них — на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

 

Як повідомляла УМ, Британія закликає створити трибунал для росії.