Міністр Ткаченко обіцяє демонтувати незаконний храм-МАФ біля Десятинної церкви у Києві

13:48, 12.01.2023
Міністр Ткаченко обіцяє демонтувати незаконний храм-МАФ біля Десятинної церкви у Києві

Громадськість протестує біля незаконного МАФу московських попів на Старокиївській горі у 2018 році. (Фото з архіву УМ)

Так званий храм-МАФ, який незаконно зведено московським попівством (УПЦ МП) на історичному місці - біля руїн Десятинної церкви на Старокиївській горі, має бути однозначно демонтований.

 

Як інформує Україна молода, про таку позицію відомства повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у Facebook  в четвер.

 

«Храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтовано - це наша однозначна позиція. Будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, яка незаконно розташована на території Національного музею історії України, є самочинним будівництвом та споруджена Релігійною громадою Української Православної Церкви московського патріархату», - написав урядовець.

 

Пан Ткаченко нагадав, що нахабне самовільне захоплення цієї ділянки почалося 2008 року. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків.

 

«У 2012 році за часів Януковича почалося "узаконення" незаконного будівництва. Жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, зазначена релігійна організація ніколи не отримувала. Сама будівля споруджена без затвердженого проєкту, без отримання дозволів на будівництво. В експлуатацію будівля у встановленому порядку не введена», - наголосив міністр культури.

 

 

За його даними, з 2020 року триває суд за позовом від Національного музею історії України щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного об’єкта.

 

«Міністерство культури та інформаційної політики України залучене до справи як третя сторона та сприяє цьому процесу. Наразі експертиза вже завершена, а наступне судове засідання призначене вже на 18 січня 2023 року, отже є обґрунтоване сподівання, що невдовзі спір таки буде вирішено в законний спосіб», - підсумував Олександр Ткаченко.

 

Як повідомляла «УМ», в останні місяці СБУ зібрала достатньо доказів співпраці московського попівства з російськими окупантами, виправдання агресії рф проти України та пропаганди «русского міра».

 

Від 1 січня 2023 року уряд не продовжив оренду храмів Верхньої Лаври – Успенського собору та Трапезної церкви так званою УПЦ МП.

 

Вже 7 січня в Успенському соборі відбулася історична подія: вперше за останні 300 з лишком років Різдвяну службу тут провела Помісна автокефальна ПЦУ на чолі з Предстоятелем Епіфанієм.