У Києві презентували виставку «Василь Стус. Пам’ятаємо!» до 85-річчя поета

07:20, 06.01.2023
У Києві презентували виставку «Василь Стус. Пам’ятаємо!» до 85-річчя  поета

Відвідувачі виставки могли побачити не тільки рукописи поета, а і його особисті речі

З нагоди 85-річчя від дня народження славетного українського поета Василя Стуса у Національному музеї літератури України відбулася презентація виставки «Василь Стус. Пам’ятаємо!»

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Відвідувачам виставки представлено вірші Стуса та добірку праць про нього. Також на виставці є й особисті речі поета, зокрема, краватка та закладка, шарф і шапка, які митець вдягав під час заслання на Колимі. Центром виставкового простору став письмовий стіл з автентичною друкарською машинкою, телефоном, рукописами поета.

 

«Окремим комплексом ми показали «Палімпсести» з рукописів Стуса. Останню таку бандероль з рукописами отримала Надія Світлична (учасниця руху шістдесятників), які вона підготувала у збірку до друку в 1986 році», - зазначила завідувачка відділу науково-методичної роботи Музею літератури Галина Болотова.

 

 

Вона зауважила, що нині триває ренесанс Стуса, який почався з перепоховоння поета у 1989 році: на його могилі ще до проголошення незалежності замайоріли блакитно-жовті стяги, і кількість людей, які проводжали митця, була зіставна лише з похороном Тараса Шевченка.

 

 

«Колосальна ерудиція, знання мов, а також розуміння свободи особистості у межах тоталітарної системи, яка тисла на особистість і не давала їй повноцінного розвитку, робить Стуса актуальним для України та поєднує з європейськими поетами», - підкреслила Болотова.

 

 

Під час заходу актриса Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса Галина Степанова продекламувала вірші Стуса, а також анонсувала бесіду з сином поета Дмитром Стусом, яка відбудеться в Музеї літератури 12 січня - у день арешту поета.

 

Як повідомляла УМ, у Національному центрі «Украінський дім» нещодавно відбулася виставка до 300-річчя Григорія Сковороди.